Ervaringsdeskundigen en professionals lopen de 'Tocht om nooit te vergeten'. FOTO PETER URBANUS
Ervaringsdeskundigen en professionals lopen de 'Tocht om nooit te vergeten'. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Tocht om nooit te vergeten' door Kapelle

KAPELLE - Als je met dementie te kampen krijgt, wordt de oriëntatie vaak een probleem. Daarom organiseerde zorgcentrum Cederhof in Kapelle vrijdagmorgen een ‘Wandeling door de ogen van Alzheimer’ om te bekijken hoe de openbare ruimte verbeterd kan worden.

DOOR PETER URBANUS

Een forse bestelbus staat op de stoep geparkeerd. Gauw even wat afleveren bij Cederhof, zal de chauffeur hebben gedacht. De groep ouderen en expert Don Monfils, die als architect veel voor zorgcentra heeft gewerkt, spreken hun afkeuring uit. Voor dementerenden kan zo’n plotseling obstakel op de stoep een groot probleem zijn. Zo zijn er nog tal van zaken aan te geven die problemen kunnen veroorzaken, van auto’s die her en der staan geparkeerd, een wegmarkering die lijkt op een zebrapad, tot onhandig geparkeerde fietsen, zoals die van een verslaggever.

Prikkels

Vrijdagmorgen hielden betrokkenen bij het project Dementievriendelijk Kapelle een ‘tocht om nooit te vergeten’. Monfils hield vooraf een praatje. Het doel van de wandeltocht van Cederhof naar de supermarkt in de Biezelingsestraat was om samen met inwoners te kijken naar verbeterpunten in de inrichting van de openbare ruimte, voor mensen met (beginnende) geheugenproblematiek of een beperking.

Er liepen ook professionals en ervaringsdeskundigen mee en de Kapelse wethouder Annebeth Evertz sloot ook aan. Het zo’n twintig mannen en vrouwen tellende gezelschap deed ongeveer een uurtje over de route. De boodschap: de wereld zit ingewikkeld in elkaar en bevat veel prikkels en voor dementerenden is dat een nog groter probleem. Bij de ziekte van Alzheimer werken de verbindingen in de hersenen steeds minder goed. Daardoor wordt het moeilijker om te begrijpen wat je ziet en prikkels te verwerken en te interpreteren.

Beelden van vroeger blijven het langst bewaard, dus waar vroeger de bakkerij was, de bushalte, de kerktoren of hoe een gewone stoep eruit ziet. Maar nieuwe inrichtingsvormen van bijvoorbeeld een straat kunnen een probleem worden. Het risico bestaat dat mensen met dementie onderweg naar de supermarkt gaan dwalen. Monfils wees onderweg tal van mogelijke obstakels aan.

Dementievriendelijk

Een ‘hippe’ parkeerplaats achter de nieuwbouw aan de Bruëlisstraat, bijvoorbeeld. Typisch een wijze van inrichten die mensen met dementie helemaal in de war kan brengen, vertelde Monfils. Ook de betonnen banden die de afscheiding vormen tussen trottoirs en parkeerplaatsen kunnen volgens hem een obstakel vormen, ook omdat ze voor verwarring kunnen zorgen bij ouderen.

Kapelle wil een gemeente zijn waar mensen meer rekening houden met dementerenden en andere kwetsbare inwoners. Dat kan door onder meer mantelzorgers, ondernemers en inwoners voor te lichten over dementie. Cederhof en de gemeente lanceerden hiervoor vorig jaar het project ‘Kapelle Dementievriendelijk’. Niet alleen zijn er steeds meer mensen met dementie, ook wonen zij langer thuis. Ze hebben dus steun, aandacht, begeleiding en zorg nodig. Eerder is er al een stuurgroep geformeerd van zorgmedewerkers en mantelzorgers. Doel is dat kwetsbare inwoners langer thuis kunnen blijven wonen en dat mantelzorgers hen op een verantwoordelijke manier kunnen blijven helpen, aldus Anne Sinke, medewerker welzijn bij Cederhof en projectleider dementievriendelijk Kapelle. [l]