Wethouder Evertz (blauw jasje) met COC-vertegenwoordigers en D66-gemeenteraadslid Marc van Opstal bij de regenboogvlag in Kapelle.
Wethouder Evertz (blauw jasje) met COC-vertegenwoordigers en D66-gemeenteraadslid Marc van Opstal bij de regenboogvlag in Kapelle. Foto: Britta Janssen

Regenboogvlag wappert nu ook in Kapelle

KAPELLE - Bij het Kapelse gemeentehuis hees wethouder Annebeth Evertz donderdag met COC-vertegenwoordigers voor het eerst de regenboogvlag. "Een belangrijk moment", stelt Evertz, "want dit lag lang gevoelig in Kapelle."

DOOR BRITTA JANSSEN

Op 11 oktober, nationale Coming Out Day, hijsen vele gemeenten de regenboogvlag om te benadrukken dat iedereen zichzelf mag zijn. De vlag wappert in het bijzonder voor de LHBTI-gemeenschap van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen, transgenders en interseksuele mensen.

Evertz werd vorige maand benoemd als wethouder, nadat haar partij, de PvdA, tot de coalitie toetrad, omdat de SGP eruit was gestapt. "Nu waait er een andere wind door Kapelle", verklaarde Evertz waarom de regenboogvlag voor het eerst te zien is in Kapelle.

Duim

Bij het hijsen van de vlag toeterde een passerende auto en de bestuurder stak zijn duim op. "Fantastisch vond ik dat", vertelt Francis Tuinstra (foto, rechts) van COC Zeeland, de belangenbehartiger van LHBTI'ers. "Ik woon zelf in Vlissingen, maar denk bij deze vlag aan iemand uit Kapelle van wie ik weet dat hij worstelt met zichzelf zijn."

Geloof

Als COC-lid geeft Tuinstra onder meer gastlessen op scholen en praat veel met mensen over jezelf zijn. "Vanuit mijn achtergrond begrijp ik de worsteling van LHTBI'ers met het geloof", vertelt Tuinstra, die vroeger getrouwd was met een man en nu een vriendin heeft. "Ik ben zelf zwaar gelovig opgevoed. Ik leg dan uit dat je in veel geloven jezelf kunt zijn. Mensen mogen elkaar niet veroordelen, alleen God velt een oordeel. En ik leef als waar christen, heb mijn naasten lief. In gesprekken zeg ik vaak dat ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken over Gods oordeel als je leeft met een zuiver hart. Dat stelt veel mensen gerust. Daarom vind ik het belangrijk om me in te zetten voor het COC."

Startbijeenkomst

Het blijft in Kapelle niet bij het hijsen van de regenboogvlag. Begin volgend jaar zet de gemeente een openbare startbijeenkomst op om met LHBTI'ers in gesprek te gaan. Samen met hen wil Evertz werken aan initiatieven die de acceptatie van LHBTI'ers in Kapelle vergroten. [l]