Wethouder Annebeth Evertz te midden van haar collega's Evert Damen (l) en Jon Herselman.
Wethouder Annebeth Evertz te midden van haar collega's Evert Damen (l) en Jon Herselman. Foto: Britta Janssen

'Mensen helpen, maar niet pamperen'

KAPELLE - In haar eerste maand als wethouder is Annebeth Evertz (PvdA) er trots op dat donderdag voor het eerst de regenboogvlag wapperde in de gemeente Kapelle. "Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn", legt Evertz uit. "Deze vlag symboliseert dat."

DOOR BRITTA JANSSEN

Evertz (46) is sinds 18 september wethouder. Haar partij, de PvdA, trad toe tot de coalitie, nadat de SGP deze zomer uit de coalitie met VVD en CDA stapte. Het nieuwe coalitieakkoord is volgens VVD, CDA en PvdA grotendeels hetzelfde gebleven, maar het hijsen van de regenboogvlag toont de 'nieuwe wind', zoals Evertz het noemt, die door politiek Kapelle waait. "Nu is de volgende stap dat iedereen ook wordt geaccepteerd zoals 'ie is", zegt Evertz. "Dat is iets van de lange adem, maar daarmee ben ik dan wel gestart als wethouder." Evertz wil aan de hand van een bijeenkomst begin volgend jaar initiatieven opzetten die de acceptatie van LHBTI'ers (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen, transgenders en interseksuele mensen) vergroot.


Taboe

Met het sociaal domein in haar portefeuille is Evertz verantwoordelijk meer welzijnsthema's. "De zorg moet dichtbij de mensen worden georganiseerd", zegt ze over de ontwikkeling dat mensen steeds langer thuis blijven wonen. "Er komen steeds meer ouderen bij en daarom moeten we bijvoorbeeld meer rekening houden met dementie." De wethouder liep twee weken geleden mee in een wandeling door Kapelle om te kijken hoe de inrichting van de openbare ruimte beter afgestemd kan worden op mensen met dementie. "Je kunt niet de hele gemeente aanpassen, maar bijvoorbeeld wel de omgeving van zorgcentrum Cederhof, waar veel ouderen wonen. En bij nieuwe plannen kun je er ook rekening mee houden." Ook wil ze werken aan het taboe rondom Alzheimer. "In de beginfase van de ziekte kun je nog wel je geheugen trainen, zodat je bijvoorbeeld langer de supermarkt kunt vinden. Daarom is het belangrijk dat we dit onderwerp bespreekbaar maken, zodat mensen sneller praten over geheugenproblemen."

Helpen

Voor haar wethouderschap was Evertz ook al veel met onder meer de Jeugdwet en Participatiewet bezig, maar dan in een andere rol. Na haar rechtenstudie werkte ze de afgelopen jaren op de juridische afdeling van de gemeente Bergen op Zoom. Dat combineerde ze jarenlang met haar functie als lid namens de PvdA van Provinciale Staten van de provincie Zeeland. Hier begon haar politieke carrière in 2007. Evertz stond er nooit bij stil dat ze al zo lang actief is op het sociale vlak. "Daar ben ik ingegroeid. Je hoort kwetsbare mensen te helpen, zo ben ik opgevoed. Maar niet door ze afhankelijk te maken, maar door ze te leren zichzelf te redden." Daarom past de PvdA ook bij haar, zegt ze. "Het is een sociale partij, maar we zijn niet van het pamperen."

Veranderen

Annebeth Evertz is geboren in Middelburg en woont nu met haar man Arthur en hun 16-jarige zoon Robert in Kapelle. Ze had niet verwacht wethouder te worden. De zondagsopenstelling voor winkels in de gemeente Kapelle veroorzaakte deze zomer een conflict in de coalitie van VVD, CDA en SGP. "Ik dacht dat ze er wel uit zouden komen, ze werkten al zo lang samen. Maar de coalitie ging uit elkaar en dat betekende een 'kans' voor de PvdA. Dat overviel me." Omdat Evertz op de PvdA-lijst de eerst aangewezen persoon was voor het wethouderschap wist Evertz dat de bestuursfunctie wel eens realiteit kon worden en ze haar werk bij de gemeente Bergen op Zoom vaarwel moest zeggen. Dat vond ze jammer, maar Evertz wilde na jaren als Statenlid en gemeenteraadslid heel graag als bestuurder aan de slag. "Natuurlijk bepaalt de gemeenteraad uiteindelijk, maar als wethouder kan ik beleid helpen vormgeven Je kunt dingen veranderen. Daarbij kan ik het misschien niet iedereen naar de zin maken, maar ik doe mijn best." [l]