Wethouder Evertz met haar cadeaupakket. FOTO PETER URBANUS
Wethouder Evertz met haar cadeaupakket. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Je kunt zelf veel doen voor het milieu'

KAPELLE - De Kapelse wethouder Annebeth Evertz was woensdag te gast bij basisschool Samuel in Kapelle om te praten over duurzaamheid. Door heel Nederland waren er activiteiten in het kader van de Dag van de Duurzaamheid.

DOOR PETER URBANUS


Kersverse PvdA-wethouder Annebeth Evertz bezocht Samuel voor het eerst. Ze vertelde de kinderen over haar werk en hoe de gemeenteraad functioneert. Zo ging ze in op armoede onder kinderen en hoe de gemeente hen kan helpen.

Elektrisch
Ze vertelde de kinderen ook hoe belangrijk het is om zuinig om te gaan met energie, het belang van voldoende schoon water wereldwijd en over de problemen met plastic afval in zee. “Je kunt zelf ook veel doen om het milieu te helpen, zoals zonnepanelen installeren, in plaats van op gas elektrisch koken en een elektrische auto rijden”, zei Evertz. “De aarde is straks van jullie en het is niet de bedoeling dat het dan een afvalberg is.”

'De aarde is straks
van jullie'

Afval scheiden valt de wethouder soms best moeilijk, gaf ze toe. “Wat doe je nu met een theezakje? Welke soorten plastic mogen bij het plastic afval?” Als ambtenaar bij de gemeente Bergen op Zoom maakte ze mee dat de afvalbakken werden weggehaald, zodat het personeel naar de gescheiden afvalinzameling moest lopen en nadenken wat waar hoorde. Evertz gaf ook toe dat even de auto pakken voor een kleine afstand soms verleidelijk is. “Dat moet je dus niet doen.”

Opdracht

De kinderen mochten vragen stellen en meepraten. Zo wilde een leerling weten wanneer bomen moeten worden gekapt. Eerst wordt een boom onderzocht, vertelde de wethouder. Pas als blijkt dat de boom ziek is, mag die worden gekapt. Maar de gemeente moet er dan wel een jong boompje voor terug planten.

'Wat doe je met
een theezakje?'

SBO Samuel biedt speciaal onderwijs op reformatorische grondslag. Meester Krien Weststrate plaatste het belang van milieuzorg in perspectief. “Wij mensen zijn degenen die het hier verknoeien”, zei hij. “Het is onze Bijbelse opdracht om goed voor het milieu te zorgen.” Bij het afscheid kreeg Evertz een fruitpakket, waarbij ze moest uitleggen in welke afvalbak de restanten later horen.

In heel Nederland vonden op de Dag van de Duurzaamheid activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Er was een landelijke voorleesactie. Op Bevelandse scholen kwamen burgemeesters en wethouders voorlezen uit de verhalenbundel ‘De wereld van voedsel’. [l]