Achter de dijk in Hansweert hoeven geen huizen gesloopt te worden. FOTO PETER URBANUS
Achter de dijk in Hansweert hoeven geen huizen gesloopt te worden. FOTO PETER URBANUS Foto: Picasa

Geen huizen weg voor dijkversterking Hansweert

HANSWEERT - In tegenstelling tot wat aanvankelijk werd gevreesd, hoeven er volgens waterschap Scheldestromen geen woningen te worden afgebroken in Hansweert voor de dijkversterking.

DOOR PETER URBANUS

Vorige week dinsdag hield het waterschap een informatieavond in dorpshuis Kaj Munk aan de Schoolstraat in Hansweert over de dijkversterking. De opkomst was aanzienlijk, met rond de honderd belangstellenden. Namens het waterschap waren onder anderen dijkgraaf Toine Poppelaars en portefeuillehouder waterkeringen Bert de Smet aanwezig.
Een klein jaar geleden kwamen de eerste plannen voor het grote dijkversterkingsproject naar buiten. Er was toen sprake van het mogelijk afbreken van woningen die dicht bij de zeedijk staan. Dat is niet nodig, werd vorige week tijdens de bijeenkomst bekend gemaakt.

Dijkvoet
De dijkvoet komt wel dichter bij de huizen te liggen, maar het waterschap zal er op letten dat het wooncomfort niet te zeer wordt aangetast.
Inwoners van Hansweert, met name bewoners van de betreffende woningen, reageerden verheugd. Er was zelfs applaus. Ze hebben bijna een jaar in onzekerheid gezeten. Veel inwoners betreuren het dat er in Hansweert al zoveel is afgebroken en verdwenen gedurende de laatste decennia en waren bang voor verdere achteruitgang.

Badkuip

Het te versterken dijktraject langs de Westerschelde heeft een lengte van 5,2 kilometer en loopt vanaf de Willem Annapolder tot en met de monding van de sluizen in Hansweert. De dijk voldoet niet aan de nieuwste veiligheidsnorm die op 1 januari 2017 van kracht is geworden. Het betekent volgens het waterschap niet dat de dijk acuut onveilig is, maar om in de toekomst de veiligheid tegen overstromingen te kunnen garanderen, moet het dijkvak worden versterkt.

'Er klonk applaus'

De zeedijk bij Hansweert is niet alleen van groot belang voor het dorp zelf, maar ook voor de nabijgelegen snelweg A58. De snelweg geldt als vluchtroute bij een grootschalige calamiteit. Bovendien gelden de achterliggende polders volgens het waterschap als een ‘badkuip’. Het is zelfs een van de diepste punten van Nederland, stelt het waterschap.

Grootste
Het project bevindt zich nu in de verkenningsfase. Tijdens deze fase wordt onderzocht op welke wijze de dijkversterking kan worden uitgevoerd. Hierbij worden belanghebbenden nauw betrokken en kijkt het waterschap op welke manier er met hun wensen en belangen rekening gehouden kan worden.
Het gaat volgens het waterschap om het grootste dijkversterkingsproject in Zeeland tot nu toe. De dijk zal met tachtig centimeter tot 2,80 meter worden verhoogd. Opdrachtgever is de Projectorganisatie Waterveiligheid (POW), een samenwerkingsverband van waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat.

'De dijk wordt tachtig
centimeter hoger'

Onderzoeksbureau Royal Haskoning DHV heeft onderzoek gedaan naar mogelijke alternatieven van manieren om de dijk te versterken. Dit rapport hiervan is onlangs afgerond. Het is geschreven om de volledige ontwerpruimte te verkennen en het risico te verkleinen dat er alternatieven over het hoofd worden gezien, of dat er later weer nieuwe alternatieven worden aangedragen, stelt het waterschap. In het rapport worden de bouwstenen geformuleerd die kunnen worden toegepast in de dijkversterking en mogelijke alternatieven geschetst.

2023
Uiterlijk in 2023 moet het dijkvak bij Hansweert weer voldoen aan de veiligheidsnormen. [l]