De burgemeester leest voor uit 'De majesteit van Belang Rijk'.
De burgemeester leest voor uit 'De majesteit van Belang Rijk'. Foto: Peter Urbanus

Burgemeester leest voor op Juliana van Stolbergschool

KAPELLE - Burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle opende vrijdagmiddag de voorleeswedstrijd op de Juliana van Stolbergschool in Kapelle. Hij las twee hoofdstukken voor uit 'De majesteit van het Belang Rijk', van Anke van der Poll.

DOOR PETER URBANUS

De voorleeswedstrijd werd georganiseerd in het kader van de landelijke Kinderboekenweek. Hieltjes bezocht de school om het belang van lezen te benadrukken. Uit een jeugdboek voorlezen, dat is geen dagelijkse kost voor hem, vertelde hij. “Ik ben gewend aan vergaderen, maar nu moet ik iets voorlezen wat iemand anders heeft geschreven”, sprak Hieltjes zijn jeugdige gehoor toe. Leuk vond hij het wel.

Majesteit

Het uitgekozen jeugdboek van Anke van der Poll is spannend, beeldend en met veel humor geschreven. De majesteit van het Belang Rijk ligt al bijna 68 weken op bed. Ziek. En woest op iedereen. Ze is vooral boos op Dokter Stethoscoop en zijn drie vrienden die alles proberen om haar gezond te krijgen. Helaas, niets helpt. De opmerking dat ze beter uit bed zou komen en het land in gaan om naar haar onderdanen te luisteren, vindt ze belachelijk. ‘Vertelsels van simpele onderdanen, suffe verhaaltjes van eenvoudige zielen? Ze heeft wel wat beters te doen.’

Winnaars

Daarna was het de beurt aan de kinderen met voorlezen. Acht kinderen lazen voor, onder meer uit klassiekers onder de jeugdboeken, zoals ‘De Kameleon’ van Hotze de Roos en ‘Daantje de Wereldkampioen’ van Roald Dahl. Die hadden ze zelf uitgekozen. Elke voorlezer kreeg terecht een stevig applaus.
Na de pauze kwamen kinderen aan de beurt die zelf een verhaal hadden geschreven, gevolgd door degenen die een boekomslag hadden getekend. Een jury van meesters en juffen beoordeelde hun prestaties. Bij de voorleesbeurten eindigde Vera uit groep 8 op de eerste plaats, gevolgd door Sophie uit groep 5 en Mika uit groep 7. Leontine uit groep 8 had het beste zelfgeschreven verhaal, gevolgd door Gerard uit groep 6 en Louise uit groep 8. De mooiste boekomslag was van Maroeska uit groep 7, Thijs uit groep 8 en Evelyn uit groep 8. [l]