Nascheiding drankenkartons en plastic onder de loep


KAPELLE - De Zeeuwse gemeenten onderzoeken de voor- en nadelen van het achteraf scheiden van plastic en kartonnen verpakkingen uit restafval ten opzichte van gescheiden inzameling.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het onderzoek vindt plaats naar aanleiding van de bouw van een installatie die plastic en drankenkartons uit restafval kan halen. Afvalverwerker AVR verwacht deze installatie in 2020 in gebruik te nemen. Ze kan hiermee onder meer de Zeeuwse gemeenten, verenigd in het Openbaar Lichaam Afvalstoffenverwijdering Zeeland (OLAZ), bedienen. Daarom zet OLAZ de voors en tegens van bron- en nascheiding van plastic en drankenkartons op een rij. Bij bronscheiding scheiden inwoners afval zelf vooraf en bij nascheiding gebeurt dit na de inzameling van het afval.
De AVR verbrandt al het restafval voor de Zeeuwse gemeenten.

Gescheiden
In heel Zeeland kan plastic afval en drankenkartons (pd-afval) gescheiden worden ingezameld. In sommige gemeenten wordt het aan huis opgehaald, in andere brengen inwoners het pd–afval naar een container.
Sorteeranalyses tonen volgens OLAZ dat het Zeeuwse restafval nog veel herbruikbare (grond)stoffen bevat, zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton, glas en textiel. Ook bij nascheiding van plastic en kartons blijft bronscheiding van deze andere afvalstromen belangrijk voor goede recycling, benadrukt OLAZ.

Beperken
De Zeeuwse gemeenten willen de hoeveelheid restafval verminderen. Nu wordt nog ongeveer 250 kilo restafval per inwoner per jaar weggegooid. Het doel is dit te beperken tot 100 kilo in 2020 door afval beter te scheiden. De gemeente Kapelle kijkt zelfs nog verder vooruit, naar dertig kilo in 2025. ‘Door de invoering van Diftar gaat het afval scheiden al veel beter’, schrijft wethouder Evert Damen in een nieuwsbrief van de gemeente Kapelle. Het gaat volgens hem om circa 134 kilo per persoon.

Keuken
Om de doelstelling te bereiken zijn er aanvullende acties nodig, aldus de wethouder. Binnenkort verstrekt de gemeente Kapelle bakjes voor groente- en fruitafval met biologisch afbreekbare zakjes.‘Uit sorteeranalyses blijkt dat in ons restafval nog circa 37 procent groente-, fruit- en tuinafval (gft) zit. Hiervan is zo’n 26 procent afval uit de keuken.’ Om te stimuleren dat burgers hun groente- en fruitafval (gf) gescheiden inzamelen biedt de gemeente gratis gf-emmertjes aan de huishoudens in Kapelle aan. ‘Hierbij worden eenmalig enkele rolletjes biologisch afbreekbare zakjes meegeleverd om het gebruik van de emmertjes nog gemakkelijker te maken.’ [l]