Mark Christiaanse is de  nieuwe organist.
Mark Christiaanse is de nieuwe organist. Foto: Picasa

Nieuwe organist Hervormde Gemeente Kapelle

KAPELLE - De Hervormde Gemeente van Kapelle heeft Mark Christiaanse uit Yerseke benoemd tot organist. Hij volgt Henk G. van Putten op, die na dertig jaar afscheid neemt.

DOOR BRITTA JANSSEN

De 32-jarige Mark Christiaanse is de nieuwe vaste bespeler van het historische Bätz-Witte orgel in de Hervormde kerk in Kapelle. Hij studeerde orgel, piano en improvisatie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg, waar hij in 2013 cum laude zijn master behaalde. Inmiddels heeft de Yersekenaar een praktijk opgebouwd als concert- en kerkorganist, privédocent en dirigent van het in Zeeland gevestigde symfonieorkest Convocare.

Monumentaal
Het monumentale Bätz-Witte orgel is gebouwd in 1866 om de samenzang in de kerkdiensten te begeleiden. Het orgel heeft een kenmerkende 'brede' gedragen klank en daarmee een romantisch karakter. Er zijn verrassend veel klankcombinaties mogelijk, van fluisterzacht tot kristalhelder of vol en luid. Met 23 registers verdeeld over twee klavieren en pedaal is het een veelzijdig muziekinstrument.

Afscheid
Het afscheid van Henk G. van Putten vindt plaats op de eerste adventszondag, 2 december. Belangstellenden zijn welkom in de kerkdienst en aansluitend bij de afscheidsreceptie.[l]