Een impressie van het belevingspunt.
Een impressie van het belevingspunt. Foto: Buro Ruimte & Groen

Dijk bij Rilland krijgt belevingspunt

RILLAND - Natuurliefhebbers kunnen vanaf volgend jaar zeehonden en vogels spotten bij de Rillandse Westerscheldeoever. Hier wordt buitendijks een belevingspunt met verrekijkers gerealiseerd.

DOOR BRITTA JANSSEN

In de Westerschelde worden in 2019 en 2020 acht strekdammen aangelegd ter hoogte van Bath en drie ter hoogte van het bedrijf Limagrain bij de Zimmermanweg bij Rilland. De strekdammen moeten zorgen voor meer natuurontwikkeling. Dat is de aanleiding voor de realisatie van het belevingspunt.

Slib
Nu spoelt door de stroming in de rivier veel slib weg en straks blijft er door de strekdammen meer slib liggen bij de rivieroever. Daarin kunnen planten en dieren leven. Dit voedselrijke slib trekt vogels aan. Daarnaast liggen op deze locatie in de Westerschelde vaak zeehonden op de platen. Tegelijkertijd beschermt het slik de archeologische
waarden die in de grond voor de zeedijk volop te vinden zijn.

Toerisme

De provincie Zeeland wil 100.000 euro investeren in de ontwikkeling van het belevingspunt, maar wil niet het onderhoud voor haar rekening nemen.

'Punt versterkt toerisme'

Omdat het waterschap dit ook niet als haar taak ziet, is de gemeente Reimerswaal gevraagd het onderhoud op zich te nemen. Daartoe is ze bereid, op voorwaarde dat het bouwwerk haar eigendom wordt. "De voorziening versterkt het toerisme", stelt wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal. “Wandelaars en fietsers op de dijk kunnen vanaf het belevingspunt de natuur bekijken.”

Onderhoud

Daarbij hoeft het onderhoud volgens de wethouder niet veel te kosten. De gemeente gaat uit van duizend euro per jaar. “Het belevingspunt wordt gemaakt van beton en cortenstaal en is daardoor onderhoudsarm.” Reimerswaal verwacht dat pas over twintig jaar groot onderhoud nodig is. [l]