Bij Krabbendijke komt de huidige hoogspanningslijn ondergronds te liggen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Bij Krabbendijke komt de huidige hoogspanningslijn ondergronds te liggen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Drie scenario's voor ondergrondse kabels

KRABBENDIJKE - Netbeheerder Tennet en de gemeente Reimerswaal presenteerden vorige week drie tracés voor het ondergronds leggen van hoogspanningskabels bij Krabbendijke. De scenario's 'noord', 'midden' en 'zuid' zijn besproken met zo'n vijftig grondeigenaren en maandag voorgelegd aan bewoners van Krabbendijke. Tot maandag 10 december kunnen mensen reageren op de plannen. Daarna moet er nog dit jaar een voorkeurstracé naar voren komen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Netbeheerder Tennet wil in 2025 een nieuwe hoogspanningslijn in gebruik nemen. De masten met kabels komen op een tracé van Borssele, via onder meer Biezelinge, Vlake, Krabbendijke en Rilland, richting Tilburg. Omdat er al masten staan bij Krabbendijke, kwam het dorp in opstand tegen een tweede rij masten. Om aan deze bezwaren tegemoet te komen, zegde de minister van Economische Zaken toe het deel van de bestaande hoogspanningslijn bij Krabbendijke ondergronds te leggen (verkabelen). Dan staan hier straks geen twee rijen masten, maar een.

Uitstraling
Het verkabelen gebeurt wanneer de nieuwe lijn klaar is. Het is volgens Tennet technisch niet mogelijk om de nieuwe verbinding ondergronds te leggen, ‘vanwege de hoge piekspanningen die uitval kunnen veroorzaken’. Daarbij staat de huidige rij masten het dichtst bij de woningen van Krabbendijke. Met het ondergronds leggen van deze lijn worden volgens de minister ‘de visuele gevolgen van de nieuwe verbinding en de zorgen rond magneetvelden zoveel mogelijk weggenomen’.

Tracévarianten
De afgelopen maanden onderzocht een werkgroep de mogelijkheden voor verkabeling. De werkgroep staat onder leiding van de gemeente Reimerswaal en bestaat verder uit vertegenwoordigers van Tennet, Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen, provincie Zeeland en adviesbureau D-Cision. Het onderzoek resulteerde in drie scenario's. Die zijn persoonlijk besproken met zo’n vijftig grondeigenaren, omdat de kabels mogelijk in hun grond komen te liggen.

'Budget van 70 miljoen euro beschikbaar'

Vorige week zijn de varianten in dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke getoond aan de dorpsbewoners. Het gaat om het gebied van mast 328 ten westen van Krabbendijke tot mast 318 ten oosten van Krabbendijke.
Tijdens de informatieavond zijn de drie tracés neutraal gepresenteerd, zonder voor- en nadelen per scenario.

Grondeigenaren
De gepresenteerde varianten lopen allemaal buiten de kern Krabbendijke om en niet onder huizen door. ‘Noord’ loopt in het noorden langs Krabbendijke en ‘midden’ en ‘zuid’ in het zuiden langs het dorp. ‘Noord’ loopt parallel aan de huidige hoogspanningslijn. ‘Midden’ doorkruist onder meer fruitpercelen en bedrijfsbebouwing bij de Zuidweg en ‘zuid’ loopt nog zuidelijker dan ‘midden’. “Deze drie varianten zouden allemaal haalbaar moeten zijn”, vertelt Catrineke van den Dikkenberg, projectmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Reimerswaal. In de gesprekken met de grondeigenaren hebben zij volgens Van den Dikkenberg voorkeuren voor bepaalde tracés uitgesproken. Maar de werkgroep kiest niet zomaar de variant die het beste scoort bij de grondeigenaren, zegt projectleider Jos van Jole van Tennet. “Er spelen ook andere belangen, zoals ecologische aspecten.”
De drie tracés variëren in lengte en hoe langer het tracé, hoe duurder de uitvoering ervan is. Alle drie vallen ze binnen het budget, aldus Van Jole. “De minister stelt zeventig miljoen euro beschikbaar voor het verkabelen.”

Voorkeurstracé
Bij het bepalen van een voorkeurstracé neemt de werkgroep de meningen van de grondeigenaren en dorpsbewoners mee. Nog dit jaar verwacht ze een voorkeurstracé te kiezen. Naar verwachting neemt de gemeente Reimerswaal - zij is het bevoegd gezag voor dit project - hierover begin volgend jaar een besluit.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het project en het reageren op de plannen op www.reimerswaal.nl/verkabelen.[l]

De drie scenario's voor verkabeling bij Krabbendijke. BEELD GEMEENTE REIMERSWAAL