Kapelle presenteert een ontwerp met en zonder pad door het hertenkamp.
Kapelle presenteert een ontwerp met en zonder pad door het hertenkamp. Foto: Picasa

Twee scenario's voor aanpak Langegracht

KAPELLE - De omgeving van de Langegracht in Kapelle gaat op de schop. Hiervoor heeft de gemeente Kapelle twee ontwerpen uitgewerkt. Buurtbewoners kunnen hierover hun mening geven tijdens een informatiebijeenkomst in dorpshuis De Vroone in Kapelle op maandag 3 december.

DOOR BRITTA JANSSEN


De gemeente Kapelle wil de openbare ruimte van de Langegracht, Gistellisstraat en Slotstraat in Kapelle volgend jaar vernieuwen. Voordat ze een definitief ontwerp vaststelt, kunnen bewoners hun opmerkingen en wensen kenbaar maken.

Hertenkamp
Het bericht dat er mogelijk een fiets- en voetgangerspad door het hertenkamp langs de Gistellisstraat wordt aangelegd, leidde tot weerstand onder omwonenden. Uit een enquête over de vernieuwing onder buurtbewoners blijkt dat een deel van hen vindt dat een pad door het hertenkamp slecht is voor de dieren en de leefbaarheid in de omgeving. Daarom presenteert Kapelle tijdens de informatiebijeenkomst twee scenario’s; een met en een zonder pad door het hertenkamp.

Verbinding
De Kapelse wethouder Jon Herselman schrijft in de uitnodiging voor de bewonersavond dat een pad door het hertenkamp het dorpshart verbindt met de achterliggende wijken van Kapelle. Ook maakt het pad het hertenkamp en het historische kastelenterrein beter zichtbaar. Dit is ook gebeurd bij de kastelen Maelstede, Poucques (Saamdeel) en Pronkenburg (Oostambachtweg).

'Niet hele noordelijk deel hertenkamp vervalt'

‘De onrust over het pad door het hertenkamp is naar ons idee grotendeels ontstaan door de manier waarop de verbinding staat aangegeven op de tekening’, schrijft Herselman. ‘Daarop lijkt het alsof het hele noordelijke deel van het hertenkamp moet vervallen. Dat is niet zo.’


Speelgebied

Het speelgebied vanaf de Maalstede tot en met de Langegracht wil de gemeente opnieuw inrichten samen met buurtbewoners.

Poep
De gemeente laat weten de wensen die zijn geuit in de enquête zoveel mogelijk mee te nemen in het definitieve ontwerp. Uit de vragenlijsten kwam onder meer naar voren dat buurtbewoners de bestaande parkeervoorzieningen, bomen en groene uitstraling zoveel mogelijk willen behouden. Ook is er behoefte aan een droge speeltuin voor alle leeftijden, zonder honden- en kattenpoep, en aan een visvoorziening. Die is in beide ontwerpscenario’s ingetekend.


Verkeersveiligheid
In de enquête meldden buurtbewoners ook onveilige verkeerssituaties. Een deel van de inwoners ervaart de snelheid in de Gistellisstraat en Kasteelstraat als te hoog. In de laatstgenoemde straat vinden sommige ondervraagden de bocht ter hoogte van huisnummer 31 onoverzichtelijk en verkeersonveilig. Hierover met Herselman dat de Kasteelstraat niet in dit project wordt heringericht. ‘We bekijken deze situatie apart en verbeteren die met kleine aanpassingen.’


Bewonersavond

De bewonersavond op maandag 3 december in dorpshuis De Vroone in Kapelle is te bezoeken tussen 19.30 en 21.00 uur. Naar aanleiding van de bewonersavond kiest de gemeente een van de twee ontwerpvarianten. De gemeente laat weten waar mogelijk de eventuele wensen van buurtbewoners te verwerken in het definitieve ontwerp.

'Speelgebied
wordt vernieuwd'

Dit definitieve ontwerp deelt de gemeente met de bewoners en bespreekt dit indien nodig nog een keer. De uitvoering van de werkzaamheden staat gepland voor april tot november 2019.

Meer informatie
Kijk om de plannen in te zien op www.kapelle.nl/vo-langegracht.[l]