Geen planbureau meer, maar een Zeeuws datacenter

MIDDELBURG - In plaats van een eigen planbureau moet Zeeland in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een datacentrum opzetten.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat staat in het rapport van Bureau Berenschot over de onderzoeksfunctie van de provincie. Het is uitgevoerd in de nasleep van de zeperd die ZB Planbureau vorig jaar maakte in De Staat van Zeeland. Daarin kwam ze met verkeerde cijfers en conclusies over een leegloop van het platteland. Naar aanleiding daarvan ontstond een discussie over nut en noodzaak van de instelling. Berenschot zegt dat het planbureau kwetsbaar is, haar opdracht onduidelijk en dat slechts weinig mensen weten wat het doet. Bovendien heeft de provincie zelf slecht inzicht in haar behoefte aan data en informatie, terwijl dit juist belangrijker wordt voor het maken en uitvoeren van beleid.

Berenschot ziet geen toekomst voor een zelfstandig planbureau. In plaats daarvan komt er een datacentrum dat samenwerkt met de Zeeuwse gemeenten en het CBS. Het zou er in 2020 kunnen staan. "Door op te gaan in een groter geheel kun je de kwetsbaarheid opheffen", zegt gedeputeerde Ben de Reu. Bovendien komt er dan een duidelijke onderzoeksagenda. Het college van Gedeputeerde Staten heeft het advies van Berenschot overgenomen. Een kwartiermaker gaat uitzoeken welke gevolgen zo'n samenwerking heeft, hoe het moet worden gefinancierd en of er banen verloren gaan.[l]