Peter Scheefhals heeft meerdere boeken op zijn naam staan. FOTO PETER URBANUS
Peter Scheefhals heeft meerdere boeken op zijn naam staan. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Nieuwe thriller van Rillandse fantasy-schrijver Peter Scheefhals

RILLAND - Peter Scheefhals kan met recht een productieve schrijver worden genoemd. Onder het pseudoniem Terrence Lauerhohn heeft de Rillander deze maand zijn vierde fantasy-thriller, ‘Zielenmenners’, gepubliceerd.

DOOR PETER URBANUS

Schrijven is voor Peter Scheefhals (58) net zoiets als ademen. Hoewel hij pas op 51-jarige leeftijd z’n eerste boek uitbracht, is hij al jaren in de weer met verhalen schrijven, vertelt hij thuis in Rilland. Een van zijn eerdere boeken ‘De Negen Cirkels’ was destijds genomineerd voor de Hebban Award, de beste fantasy-sciencefiction-boek. Dat boek is gebaseerd op het beroemde middeleeuwse werk ‘Dante’s Inferno’. In 2015 bracht hij ‘Wegversperring’ uit.

Strijd

Centraal thema in al z’n boeken is de eeuwigdurende strijd tussen goed en kwaad, licht en duisternis. Scheefhals pint zichzelf niet graag vast op een bepaald genre. Als zijn grote voorbeeld noemt hij Clive Barker, wiens oeuvre zowel thriller, fantasy als horror omvat.

Het afronden van een boek is altijd weer een hele opgave. “Het schrijfproces is toch het leukste”, vindt hij zelf. Op bepaald moment moet je het durven loslaten.

Germanen

Tegelijkertijd liggen er bijna weer onvoltooide manuscripten voor volgende boeken klaar, vertelt hij. “Zelfs wanneer een nieuw boek net nog ‘warm’ in de winkel ligt, heb ik een volgend vaak al bijna klaar.” Eerder schreef hij ook verhalen die in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd. “Ik schreef ze in het Nederlands en vertaalde ze daarna in het Engels.”

Voor ‘Zielenmenners’ deed hij research naar de herkomst van de mythe van de ooievaar die kindjes komt brengen. Dat heeft niks met ooievaars te maken, legt Scheefhals uit. “Het komt van auda-bara, een oud Germaans woord. Dat staat voor de schatdrager, die kinderzielen komt brengen vanuit de andere wereld. Ik vind dat heel intrigerend, zo’n duistere oorsprong. Onze cultuur is nog altijd doordesemd met oude Germaanse begrippen en gebruiken. Denk maar aan donderdag. Dat komt van Donar, de Germaanse god van de donder. Hoofdpersoon van ‘Zielenmenners’ is de New Yorkse rechercheur Susan Maryot.

Talent

Net als zijn vorige boek ‘Nirwana’, door Scheefhals omschreven als een dystopische thriller, is zijn nieuwe boek verschenen bij uitgeverij Ambilicious. De schrijver is erg te spreken over zijn samenwerking met deze jonge uitgeverij in Breda. “Ze doen erg hun best voor je”, stelt hij tevreden vast. De omslag heeft hij als voormalig grafisch ontwerper ook zelf gemaakt.

Overigens denkt hij wel dat ‘Zielenmenners’ toegankelijker en minder confronterend is dan ‘Nirwana’. Het genre waarin Scheefhals zich beweegt, grofweg geschaard onder de noemer fantasy, kent een kleine maar fanatieke lezersschare. Het aantal grote, gespecialiseerde uitgevers is al helemaal op een hand te tellen. Toch durft hij wel te stellen dat Nederlandse schrijvers niet onderdoen voor hun collega’s uit de Engelstalige landen. “Wat uit het buitenland komt is echt niet altijd beter. Ik lees zelf tegenwoordig voornamelijk werk van Nederlandse schrijvers.”

Scheefhals is geboren in Den Bosch, maar grotendeels opgegroeid in Bergen op Zoom en nadien in Rilland komen wonen. Naast schrijver is hij ook muzikant. Hij speelt basgitaar. In het verleden schreef hij ook recensies voor het Zeeuwse muziekblad Noot.[l]