De kerk aan de Bathseweg in Rilland. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De kerk aan de Bathseweg in Rilland. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

College wijst subsidie voor Rillandse kerk af

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders willigt het verzoek van aannemingsbedrijf Berting voor een subsidie van 400.000 euro om de kerk aan de Bathseweg in Rilland op te knappen niet in. Het op deze manier subsidiëren van een marktpartij is staatssteun en dat is verboden, lichtte wethouder Jaap Sinke vorige week dinsdag toe.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het kerkgebouw met de voor Rilland beeldbepalende toren zijn sinds dit jaar eigendom van het aannemingsbedrijf. 'Deze ondernemer wenst in eerste instantie de kerk met toren te behouden', staat in een nota van de gemeente Reimerswaal. 'Hij wil het exterieur renoveren en de kerk doorverkopen aan stichting The Lighthouse uit Rilland.' Deze stichting brengt jongeren samen en in contact met God. 'Inmiddels biedt The Lighthouse ook huisvesting aan jongvolwassenen.' De activiteiten van de stichting passen volgens b&w in de maatschappelijke bestemming voor het leegstaande kerkgebouw. Maar uit het subsidieverzoek van de aannemer blijkt volgens het college dat hij de gemeente het herstel van het kerkcomplex wil laten betalen. 'Waarna hij het gebouw voor de prijs die hij heeft betaald wenst door te verkopen aan The Lighthouse. Die stichting wordt dan verantwoordelijk voor het afbouwen en het renoveren van het interieur.' Het kerkgebouw en de toren zijn geen Rijksmonument, noch gemeentelijk eigendom. "Een gemeentelijke bijdrage zou in deze situatie betekenen dat wij overheidssteun geven aan de eigenaar en dat is verboden", aldus Sinke.

Behoudenswaardig
De toekomst van het gebouw - in 1930 in gebruik genomen - is al jaren onderwerp van gesprek. Veel dorpsbewoners willen dat minimaal de karakteristieke toren behouden blijft. 'Die wens vinden we begrijpelijk. Het ligt echter niet voor de hand dat de gemeente gebouwen aankoopt waarvan de bevolking vindt dat ze behoudenswaardig zijn, zonder dat ze een functie vervullen voor de overheidstaken van de gemeente.'

Opinieraad
De opinieraad van de gemeente Reimerswaal reageert op dinsdag 8 januari op het collegestandpunt. Die vergadering wachten aannemer Johan Berting en de klankbordgroep van Rilland, die zich inzet voor minimaal het behoud van de toren, met spanning af. "Het oordeel van het college is teleurstellend, maar het is geen gelopen race", vindt Berting. "Als de subsidie staatssteun is, zijn er wellicht andere mogelijkheden." Het gebouw is geen Rijksmonument en ook geen gemeentelijke monument. Als de gemeente het aanwijst als gemeentelijke monument, komen er misschien nieuwe subsidiemogelijkheden beschikbaar. Mochten er geen geld of andere oplossingen komen, dan gaat Berting mogelijk over tot sloop van het gebouw met toren. "We hebben het gekocht voor woningbouwontwikkeling en kunnen geen kerktoren voor de leuk behouden. Dat is niet onze taak."

Jammer
Rillanders vinden het kerkgebouw met de toren beeldbepalend voor het dorpsgezicht en willen het niet kwijt. De klankbordgroep heeft kennis genomen van het negatieve besluit van het college over het plan voor behoud van het hele kerkgebouw, vertelt voorzitter Wim van Gorsel. "Het is jammer dat het zo lang duurt om tot een besluit te komen, want de politieke wil om in ieder geval de toren te behouden is er. Dat heeft zelfs in verschillende verkiezingsprogramma's gestaan."

'Jammer dat het zo lang duurt'

Als dit initiatief strandt, blijft het oorspronkelijke plan om het kerkgebouw voor woningbouw te slopen met behoud van de toren overeind, zegt Van Gorsel. "Dat plan liet de gemeente onderzoeken door een bouwkundig adviesbureau en bleek haalbaar en betaalbaar. Los daarvan is het behoud van het dorpsgezicht belangrijk voor Rilland. En dan zijn er ook nog de Tennet-gelden waar óók Rilland van zou profiteren. Maar laten we eerst de raadsvergadering afwachten, waar we vanzelfsprekend gaan inspreken."[l]