Er komt geen fiets- en voetpad door het hertenkamp in Kapelle. FOTO PETER URBANUS
Er komt geen fiets- en voetpad door het hertenkamp in Kapelle. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Geen fietspad door hertenkamp in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle liet buurtbewoners vorige week bij een informatiebijeenkomst stemmen over ontwerpen die ze heeft uitgewerkt voor de wijkaanpak van de Langegracht en omgeving. Een fietspad door het hertenkamp wezen ze af.

DOOR PETER URBANUS

Buurtbewoners konden maandagavond in dorpshuis De Vroone hun mening geven over de wijkaanpak. De gemeente wil de openbare ruimte van de Langegracht, Gistellisstraat en Slotstraat in Kapelle volgend jaar vernieuwen. Voordat ze een definitief ontwerp vaststelt, konden bewoners hun opmerkingen en wensen kenbaar maken. De gemeente heeft laten weten de wensen die zijn geuit in deze enquête zoveel mogelijk mee te nemen in het definitieve ontwerp.

Uit de vragenlijsten kwam onder meer naar voren dat buurtbewoners de bestaande parkeervoorzieningen, bomen en groene uitstraling zoveel mogelijk willen behouden. Ook is er behoefte aan een droge speeltuin voor alle leeftijden, zonder honden- en kattenpoep, en aan een vissteiger.

Hertenkamp

Het was maandagavond aardig druk in de grote zaal van De Vroone. Er was gerekend op zo’n honderd mensen, maar de opkomst lag nog een stuk hoger. Voorafgaand aan de bijeenkomst waren ook al veel brieven van wijkbewoners binnen gekomen. De Kapelse wethouder Jon Herselman beloofde dat er ook tijd zou zijn voor persoonlijke verhalen en situaties, al gaf hij direct aan dat niet alle wensen kunnen worden gehonoreerd. Uit de enquête bleek dat een deel van de wijkbewoners tegen een fiets- en voetgangerspad door het hertenkamp langs de Gistellisstraat zijn. Zij vrezen dat een pad door het kamp slecht is voor de dieren en de leefbaarheid in de omgeving.

'Discussie over
verkeersveiligheid'

Daarom presenteerde Kapelle tijdens de bijeenkomst twee scenario’s; een met en een zonder pad door het hertenkamp. De tweede variant won met ruime meerderheid. Het bruggetje blijft ook.

Verkeersveiligheid

Discussie was er ook over de verkeersveiligheid. Zo ergeren nogal wat wijkbewoners zich aan scooters en fietsers op het huidige voetpad en te hard rijdende automobilisten, vooral in de Gistellisstraat en Kasteelstraat. De bocht in laatstgenoemde straat ter hoogte van huisnummer 31 is onoverzichtelijk en verkeersonveilig, vinden sommigen. Met optische versmalling en verplaatsing van parkeervakken wil de gemeente (te) hard rijden in de wijk ontmoedigen.

Wijkbewoners maakten tijdens de bijeenkomst verder opmerkingen over onder meer de breedte van parkeervakken, het verkeerd parkeren van auto’s, ontbreken van voldoende parkeergelegenheid en de toegankelijkheid van de wijk voor vuilniswagens.

Regenwater

De gemeente wil ook overvloedig regenwater beter afvoeren. Dat moet meer via de straat in het oppervlaktewater, zoals sloten, terecht komen. Ook paden worden verhard, omdat dat onderhoudsvriendelijker is en overvloedig regenwater daar makkelijker langs kan worden afgevoerd. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Veel mensen zien liever schelpenpaden in plaats van asfalt. Maar de gemeente wil regenwater bij hoosbuien kunnen afvoeren zonder dat dat problemen oplevert voor de lager gelegen delen van de wijk. De gemeente waarschuwde dat het rioleringsstelsel op enorme buien niet kan worden aangepast.

Spelen

Wijkbewoners mogen nog meedenken over de keuze voor speeltoestellen voor de speeltuintjes in de wijk. Zorgen waren er ook om de speelruimte voor kinderen. De wens om meer groen aan te leggen in de wijk kan niet altijd worden gehonoreerd, vanwege de aanwezigheid van kabels en leidingen in de ondergrond.
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden voor de wijkaanpak komend voorjaar beginnen en in november kunnen worden afgerond.[l]