De kinderen en begeleider Jozien Weststrate zijn trots op de expo in het gemeentehuis. FOTO KIM SINKE
De kinderen en begeleider Jozien Weststrate zijn trots op de expo in het gemeentehuis. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Art4Kids exposeert voor het eerst in gemeentehuis

KAPELLE - In het gemeentehuis van Kapelle is nog tot 4 januari de eerste expositie van Art4Kids te bekijken.

DOOR KIM SINKE

Art4Kids is een kinderkunstproject dat is opgezet door onder meer kunstenares Jozien Weststrate uit Wemeldinge. Samen met enkele andere kunstenaars wil zij kinderen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de verschillende vormen van kunst en ze hun eigen kunstzinnige talent laten ontdekken.

Apetrots

Bijna drie jaar geleden is Art4Kids opgericht. De club bestaat nu uit zeventien creatieve kinderen die graag de handen uit de mouwen steken. Iedere maand is er een ander thema en krijgt de jeugd van verschillende kunstenaars les. Zo leren de jongens en meiden onder andere, schilderen, kleien, tekenen en weven en dat is terug te zien tijdens de expositie. De kunstlessen resulteren nu in de eerste tentoonstelling in het gemeentehuis in Kapelle. Apetrots, maar ook een beetje onwennig lopen de jonge kunstenaars langs hun zelfgemaakte werken bij de expositie.

Creativiteit

"Eerst wordt er iets voorgedaan of getekend en wij doen het na, maar dan wel op onze eigen manier", legt Milan (10) uit hoe het er bij Art4Kids aan toegaat. "Het is leuk om steeds nieuwe dingen te ontdekken." De creativiteit van ieder kind is anders en dat maakt kunst bijzonder. Zo zijn er schilderijen te zien met bomen en voetafdrukken van steen. "Ik vind het heel leuk om te knutselen en daarom doe ik hieraan mee", vertelt Roos (9). "Het is grappig dat mijn kunstwerken nu in het gemeentehuis hangen, dat kan niet iedereen zeggen."

Creëren

Jozien Weststrate, initiatiefnemer van de club, is blij met de eerste kinderkunstexpositie. "Het blijft tot in het nieuwe jaar hangen en dat is erg leuk. Zo kunnen bezoekers van de nieuwjaarsreceptie ook het werk van de jonge creatievelingen zien." Lisa (9) ziet wel een toekomst voor zich in de kunst. "Ik vind het heel leuk om zelf iets te creëren. Later wil ik misschien wel iets in de kunst gaan doen, maar ik heb ook andere carrières die ik graag wil volgen en dan blijf ik de kunst er een beetje bij doen. Het allerleukste is schilderen, omdat je daarin veel van jezelf kwijt kunt."

De kinderen uit het kunstenaarsdorp blijven wel nuchter onder hun eerste expositie in het gemeentehuis. Na het bezoek aan hun tentoonstelling gingen ze weer over tot de orde van de dag, er moest nog gedanst en gezwommen worden.....

Meer informatie

Mail voor meer informatie, zoals over deelnemen aan Art4Kids, naar Jozien Weststrate via jozienmariuswest@gmail.com.[l]