Suus Sinke (l) en Riek van den Berg vinden het leuk in de klas. FOTO JESSICA ROVERS
Suus Sinke (l) en Riek van den Berg vinden het leuk in de klas. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Ze leren evenveel, maar wel heel anders'

KRUININGEN – Acht ouderen van de dagbesteding van Ter Weel, locatie Hof Cruninghe in Kruiningen, gingen vrijdag de schoolbanken weer in. Met een hop-on-hop-off bus brachten zij een bezoek aan de drie basisscholen in Kruiningen. Hier konden zij kennismaken met het onderwijs anno 2018 en meemaken hoe een schooldag er voor kinderen vandaag de dag uitziet.

DOOR JESSICA ROVERS

Deze activiteit is tot stand gekomen door en met de Kruiningse werkgroep 'Jeugd' die is ontstaan uit Sociaal team Kruiningen. Elk kwartaal komt deze werkgroep bij elkaar om te kijken op wat voor manieren er samengewerkt kan worden. Zo bezoeken leerlingen van de scholen regelmatig Hof Cruninghe en worden de ouderen uitgenodigd op school voor bijvoorbeeld een maaltijd. “De interactie tussen jong en oud werkt erg goed”, vindt Davine Bergman, eerste medewerkster dagbesteding. “De groep die nu de scholen bezoekt, is de vrijdaggroep van de dagbesteding en bestaat uit ouderen die allemaal nog zelfstandig in de gemeente wonen. Sinds 1 juni kunnen mensen zonder indicatie deze vorm van ondersteuning krijgen en iedereen is welkom."

Schoolreisje
Vaak bestaat de dagbesteding uit samen een spelletje doen en gezamenlijk eten, maar mensen kunnen ook de krant komen lezen. "Uitstapjes zijn bijzonder en in dit geval is het letterlijk een 'schoolreisje'", vertelt Bergman. "De ouderen vinden het leuk. Van het digitale bord dat nu op de scholen gebruikt worden, slaan ze achterover; 'Dat dat kan!'."

Oma-rol
Bergman vindt het mooi om te zien hoe de dames in de klas meteen in de oma-rol schieten. "Ook de kinderen zijn heel enthousiast en lief voor de ouderen. We proberen in het dorp verbinding te zoeken met jong en oud. Mensen worden steeds ouder en ik denk dat het belangrijk is dat jongeren ervan bewust gemaakt worden dat je niet alleen voor deze doelgroep hoeft te zorgen, maar dat je met de mensen ook leuke dingen kunt doen.”

Braaf

Suus Sinke-Slabbekoorn (89) en Riek van den Berg (80) kennen elkaar van de dagbesteding en gaan er graag naartoe. “Ik ga zoveel mogelijk”, vertelt Suus, “want ik vind het heel gezellig. Het is een leuke groep. Op maandag is het altijd breien en haken."

'Van het digitale bord slaan ze achterover'

Sinke-Slabbekoorn vindt het leuk om te kunnen zien wat de kinderen tegenwoordig op school doen. "Het is zo anders dan vroeger. Ik ging graag naar school en kon goed lezen en schrijven. Ik was braaf en spijbelde nooit.”

Nonnen
Dit in tegenstelling tot Riek van den Berg. Zij zat bij de nonnen op een internaat in Den Haag en als het mooi weer was ging ze liever naar het strand. “Of ik ging bramen plukken", vertelt Van den Berg.

'Bij mooi weer liever
naar het strand'

Het was niet zo dat ik het niet leuk vond op school, maar als ik de kans kreeg, glipte ik weg. Ik heb een mooie tijd gehad daar. Kinderen leren nu niet minder dan vroeger, maar het is wel heel anders. Alles is met computers. Wij hadden nog handwerk. Dat mis ik wel in het onderwijs van vandaag de dag.”

Werkgroep
De werkgroep van het Sociaal team Kruiningen bestaat uit leerkrachten van de drie basisscholen in Kruiningen, een medewerker dagbesteding van Ter Weel Hof Cruninghe, de jeugdprofessional Kruiningen, een medewerker van het Thomashuis in Kruiningen en de jeugd- en jongerenwerker van de gemeente Reimerswaal. De ouderen namen vrijdag een kijkje op de dr. A. Comrieschool, Voorhoute en De Welle.[l]

Jong en ouder leren samen in de klas. FOTO JESSICA ROVERS