Water heeft geen invloed op de temperaturen in Zeeland. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
Water heeft geen invloed op de temperaturen in Zeeland. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto: DNA Beeldbank/Laat Zeeland Zien

Zeeland is helemaal niet uitzonderlijk

HEINKENSZAND - Zeeland is niet anders dan de Randstad. Dat is de belangrijkste conclusie die onderzoekers van de universiteit in Wageningen trekken naar aanleiding van hun onderzoek naar hittestress. “Het verkoelende effect van het water, waarop we eigenlijk rekenden, valt tegen."

DOOR EUGÈNE DE KOK

De wetenschappers van Wageningen Environmental Research voerden het onderzoek uit in opdracht van de provincie en Waterschap Scheldestromen. Den Haag heeft er geld voor beschikbaar gesteld, omdat hittestress één van de zaken is die moeten worden aangepakt in het kader van de klimaatverandering. “Als het lang heel erg warm is, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid, de nachtrust en de productiviteit”, zei Ad Schenk vorig jaar bij de start van het onderzoek. De wethouder van de gemeente Borsele spreekt namens alle overheden in Zeeland. Voor het onderzoek zijn meetkastjes opgehangen in twee wijken in Middelburg en Vlissingen en in één buurt in Heinkenszand. Deze hebben tussen 1 april en 30 september tal van gegevens gemeten, zoals de temperatuur en luchtvochtigheid.

Effect

Waar vooraf werd gedacht dat het in Zeeland wel eens mee zou kunnen vallen in vergelijking met steden als Amsterdam en Rotterdam blijkt dat niet het geval. “Zeeland is niet uitzonderlijk”, aldus Schenk. “De gegevens komen overeen met die van een gewone wijk in Rotterdam. We merken hier wel wat effecten van het water, maar die ebben snel weg. Dat is eigenlijk jammer, omdat het beter zou zijn als we helemaal geen probleem zouden hebben.”

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de temperaturen tussen de bebouwing hoger zijn dan in open gebieden, waar de wind meer vrij spel heeft. Zoals verwacht is ook duidelijk geworden dat groenere wijken, zoals die in Heinkenszand, koeler zijn dan versteende buurten in Middelburg en Vlissingen, waar minder schaduw is en dus minder verkoeling.

Volgens Schenk denken alle betrokkenen na over hoe het verder moet. “We hebben nu slechts één zomer gemeten, die bovendien niet uitzonderlijk was. Misschien moeten we nog één of meer zomers meten, omdat dat het verhaal sterker zou maken. Daar moeten we dan wel eerst geld voor vinden.” Hij hoopt dat de landelijke overheid ook wil bijdragen aan eventueel vervolgonderzoek. “Het is van groot belang om het goed in beeld te brengen.”

Er komt in ieder geval een Zeeuwse klimaatatlas, zodat we ons hier niet meer moeten baseren op gegevens uit Rotterdam. Schenk zegt dat we voortaan sowieso rekening moet houden met de gevolgen van hittestress. “We moeten voor meer groen zorgen, zorgen dat er door wijken een briesje kan waaien en wellicht moeten we er zelfs aan denken om asfalt niet meer zwart, maar wit te maken. Dat weerkaatst immers de warmte.” [l]