Wolter Koster, André van der Walle en Peter Pellegrino van Nomen Nescio en Marcel Steenbakker van BX Radio in de studio van de ziekenomroep. FOTO EUGÈNE DE KOK
Wolter Koster, André van der Walle en Peter Pellegrino van Nomen Nescio en Marcel Steenbakker van BX Radio in de studio van de ziekenomroep. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugene de Kok

‘We wilden het echt niet verloren laten gaan’

GOES - Nomen Nescio verlaat na 45 jaar het ziekenhuis in Goes, maar de omroep houdt niet op te bestaan. Ze gaat met BX Radio op termijn op in een nieuwe stichting. Samen verhuizen ze in maart al naar een nieuwe studio in Goes-Zuid. “De toegevoegde waarde om hier vandaan uit te zenden werd steeds kleiner”, zegt vrijwilliger André van der Walle.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het bestuur van de in 1972 opgerichte ziekenomroep is niet over één nacht ijs gegaan. “Tegenwoordig hebben mensen alles bij als ze worden opgenomen in het ziekenhuis: iPods, smartphones, usb-stickjes”, legt secretaris Wolter Koster uit in de studio van Nomen Nescio, die in de kelder van het ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg in Goes is gevestigd. “Je voelde dat het na ruim 40 jaar steeds ietsjes afbrokkelde. Bovendien was het ziekenhuis geïnteresseerd in onze ruimte. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een uitweg.”

Mengtafel

Die uitweg vond het bestuur van Nomen Nescio met Marcel Steenbakker van het lokale radiostation op internet BX Radio. De twee gaan samenwerken en willen op termijn een nieuwe stichting met een nieuwe naam oprichten. “Dat is voor later zorg”, zegt voorzitter Peter Pellegrino van Nomen Nescio. “We kunnen niet alles in één keer doen. We zijn nu vooral blij dat we niet moeten stoppen en dat we hier op een nette manier weg kunnen.”

De ziekenomroep en BX Radio verhuizen in maart naar bedrijfsverzamelgebouw Nivo in Goes-Zuid. Nomen Nescio neemt haar in tientallen jaren opgebouwde, enorme platen- en cd-collectie mee, net als de zendapparatuur. “Het is state of the art-materiaal”, zegt vrijwilliger André van der Walle, die al 27 jaar bij Nomen Nescio werkt. “Radio 538 gebruikt deze mengtafel, de Rolls Royce onder de geluidstafels, bijvoorbeeld ook.”

Initiatieven

Steenbakker denkt dat zijn station en Nomen Nescio samen een sterk blok vormen, zeker als ze de beschikking krijgen over een FM-frequentie. “Ons uiteindelijke doel is een sterke streekomroep op de Bevelanden. Eerdere initiatieven zijn gestrand, maar door deze samenwerking heeft het zeker kans van slagen.”

Hoe ze de samenwerking precies in het vat gieten, weten beide organisaties nog niet. Ze trekken ongeveer een jaar uit om een toekomstplan te maken. Zeker is dat er voor mensen die in het ziekenhuis in Goes liggen een programma blijft bestaan. Ook willen de radiomakers zich meer laten zien in Goes en omgeving en live-radio gaan maken. Ze hebben dat vorig jaar al gedaan bij evenementen zoals Veste Verlicht en de kerstmarkt in Goes. “Je merkt dat mensen dat waarderen en het leuk vinden”, aldus Steenbakker.

Radiogeschiedenis

Pellegrino en Koster zijn blij dat de toekomst van Nomen Nescio is verzekerd. “Je moet eerlijk zijn dat onze toegevoegde waarde verminderde, maar in deze ruimte ligt 45 jaar radiogeschiedenis. We wilden dat niet verloren laten gaan”, zeggen de bestuursleden. “Daarmee zouden we het heel moeilijk hebben gehad.” [l]

Nomen Nescio is opgericht in 1972. De omroep maakte in haar hoogtijdagen programma’s met verzoekplaten voor patiënten in de Zeeuwse ziekenhuizen en bewoners van dertien verpleeghuizen in de Oosterschelderegio. “We waren ooit één van de grootste ziekenomroepen van Nederland”, zegt medewerker André van der Walle. “Er liepen hier twee ploegen rond die bijna continu programma’s maakten.” Nu verzorgen de vrijwilligers nog steeds vijftien uur radio per week voor het ziekenhuis in Goes en één verzorgingshuis.

Meer informatie is te vinden op www.radio-nomen-nescio.nl.