Enkele bezoekers van 'Buitengewoon en markant', met rechts Stefan van Belzen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Enkele bezoekers van 'Buitengewoon en markant', met rechts Stefan van Belzen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Zuid-Beveland heeft veel verhalen te vertellen

GOES - Als je in de geschiedenis van de Bevelanden duikt, kom je veel schitterende buitenplaatsen en gebouwen tegen en meer dan voldoende opmerkelijke persoonlijkheden. Stefan van Belzen van Historisch Museum De Bevelanden (HDMB) in Goes heeft een aantal van deze buitengewone en markante zaken bij elkaar gebracht in de tentoonstelling ‘Buitengewoon en Markant’, die nog het hele jaar is te zien.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De expositie toont het dorpsleven in de Zak van Zuid-Beveland in de 19e en 20e eeuw. “In de Zak waren vroeger veel mooie buitenplaatsen en markante figuren genoeg. Er zijn echt veel mooie en grappige verhalen over te vertellen”, zegt assistent-conservator Stefan van Belzen van Historisch Museum De Bevelanden. “In deze tentoonstelling halen we de bijzondere verhalen naar voren. Ze zijn soms zelfs belangrijker dan het object.”

Spijkerkast

Tijdens zijn onderzoek kwam Van Belzen als vanzelf uit bij Driewegen, het dorp dat centraal staat in de expositie. Zo stuiten bezoekers na een vitrine met archeologische vondsten, een maquette van één van de verdwenen kastelen en foto’s en tekeningen van eveneens verdwenen buitenplaatsen, waaronder het door het boek ‘Versailles aan de Schelde’ bekende suikerpaleis van de familie Van Hattum in Ellewoutsdijk, op het verhaal over Marinus Nijsse Giljamszoon.

De graanboer (die later burgemeester is geworden) bleek filosofisch aangelegd, want hij schreef allerlei diepzinnige spreuken waarvan er een aantal in het museum is te zien. Ook staat er een prachtige spijkerkast uit het begin van de 19e eeuw van timmerman Abraham de Muijnck, wiens nazaten allemaal in de voetsporen van hem zijn getreden, tot 1976 op dezelfde locatie. “Een ware ambachtsfamilie”, aldus Van Belzen.

Relletje

Aandacht voor de notabelen uit de Zak van Zuid-Beveland is er ook. Markant is wat burgemeester Mulder betreft misschien een understatement. Hij zwaaide aan het einde van de 19e eeuw de scepter in de gemeente Driewegen. Zijn relatie met veldwachter Overduin was op zijn minst wispelturig te noemen. Zo was er onder meer een hoogoplopend relletje over het hijsen van de vlag op de verjaardag van koningin Wilhelmina.

Baybkleertjes

Het gewone volk en het dagelijkse leven worden niet vergeten. Zo zijn er een paar prachtige paeremessen en al even sierlijke broekstukken te zien en trekken de babykleertjes van Jannetje Steketee de aandacht van bezoekers. Het is zo’n object waarvan het verhaal erachter bijzonder is. Het meisje kwam in 1909 ter wereld, maar overleed kort daarna. Twee jaar later kreeg de moeder opnieuw een meisje, die ze ook Jannetje noemde. “Je had Jannetje één en twee. Over haar eerste Jannetje sprak ze vrijwel nooit, hoewel iedereen wist wat er was gebeurd”, zegt Van Belzen. “Het zijn niet alleen de leuke verhalen, ook de tragiek van het dorpsleven komt aan bod.” De assistent-conservator denkt dat de expositie voor iedereen geschikt is. “Zeker voor mensen die wonen of zijn opgegroeid op de Bevelanden. Het is voor hen een soort van herkenning, op een toegankelijke manier verteld.”

De tentoonstelling is nog het hele jaar te zien in het HMDB aan de Singelstraat in Goes. Meer informatie is te vinden op www.historischmuseumdebevelanden.nl.


Over de voormalige buitenplaats Zorgvliet van de familie Van Hattum is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. In ‘Buitengewoon en Markant’ maken bezoekers kennis met de kunst, die in het enorme paleis in Ellewoutsdijk hing. “We laten op een dvd zien welke schilderijen de hallen en kamers van het betoverende gebouw sierden.”