Goes zoekt 100 mensen die 100 procent afval scheiden

GOES - De gemeente Goes zoekt 100 inwoners, die 100 dagen lang 100 procent van hun afval gaan scheiden. Wethouder Loes Meeuwisse is in ieder geval één van de deelnemers aan de proef 100-100-100, die op 1 februari van start gaat. Goesenaren kunnen zich opgeven.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente loopt met de proef vooruit op de invoering van een nieuw inzamelsysteem op 1 januari volgend jaar. Vanaf dat moment gaan de Goesenaren vier euro betalen per keer dat ze hun grijze bak op de stoep zetten. Met een chip in de containers telt de gemeente hoe vaak iemand dat doet.

Daarnaast betalen inwoners een basistarief: 241,80 voor een meerpersoonshuishouden en 181,20 euro voor mensen die alleen wonen. “Als je één keer per maand de bak buiten zet, dan ben je naar verwachting een tientje goedkoper uit ten opzichte van nu”, zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes.

Afhankelijk

De gemeente is op termijn goedkoper uit, omdat ze routes kan aanpassen als er minder containers aan de kant van de straat worden gezet. Of en hoeveel geld Goes gaat besparen is echter afhankelijk van de wil van inwoners om afval te scheiden en de landelijke afspraken, die zijn gemaakt voor de vergoeding voor het recyclen van afval.

Motto

Tijdens de proef 100-100-100 wil de gemeente mensen alvast laten ervaren hoe makkelijk het is om afval te scheiden en minder restafval over te houden. “Afval scheiden doe je goed. Graag zou ik samen onder dit motto zorgen voor een gezonde, duurzame en welvarende toekomst”, zegt Meeuwisse op de speciale website goes.100-100-100.nl. “Een gemiddeld huishouden in Nederland gooit negen kilo restafval per week weg. In de Goes is dat 10 kilo per week. Kan dat nog minder?”

De overheid wil dat er in 2020 nog maximaal 100 kilo per inwoner restafval is.

Alle Goesenaren kunnen meedoen aan de proef, van jong tot oud en zowel een- als meerpersoonshuishoudens. Hij duurt tot en met 14 mei. Op de website staan filmpjes, tips en eenvoudige opdrachten om te helpen. Opgeven kan via deze site. Andere gemeenten zijn Goes voorgegaan. “Sinds de start van de allereerste proef hebben al honderden huishoudens geprobeerd om zonder afval te leven. Nu is het de beurt aan ons.” [l]