Kees Weststrate reikt de cheque uit aan Wendy van de Vos. FOTO JESSICA ROVERS
Kees Weststrate reikt de cheque uit aan Wendy van de Vos. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'We willen de nostalgie behouden'

HEINKENSZAND – Sinds 2014 zet de gemeente Borsele zich met het project Dorpsvernieuwing in om woningeigenaren te stimuleren om hun woning te verbeteren. De subsidieregeling voor het opknappen van de particuliere woningvoorraad was zo'n succes dat de gemeenteraad in september vorig jaar een nieuwe subsidieverordening (DVN2.0) heeft vastgesteld.

DOOR JESSICA ROVERS

John en Wendy van de Vos zijn één van 22 woningeigenaren waarvan de subsidieaanvraag werd goedgekeurd. “Het is echt een meevaller”, vertelt Wendy als zij een cheque van 3087,50 euro uit handen van wethouder Kees Weststrate krijgt uitgereikt. Hun woning staat in de Dorpsstraat in Heinkenszand. “Ons pand is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en er heeft onder meer een groentewinkel in gezeten. We wonen er tegenover en vonden het zonde dat het gesloopt zou worden. We wilden dat de nostalgie in het dorp behouden blijft en er is al zo veel nieuwbouw, dus hebben we besloten het pand te kopen.”

Aanpakken

De woning is compleet gerenoveerd en voorzien van een nieuw dak en riolering, een HR-ketel, dak- en wandisolatie en dubbele beglazing. “We gaan de woning per 1 februari verhuren, dus we wilden het meteen goed aanpakken, zodat we er de komende tien jaar geen problemen mee krijgen”, vult John aan.

Tegemoetkoming

De wethouder vindt de woning van John en Wendy ‘een fantastisch voorbeeld’ van het project dorpsvernieuwing. “Het project moet voorkomen dat woningen verkrotten en onbewoonbaar worden. We proberen hiermee de totale particuliere woningvoorraad op peil te houden.”

'De regeling sloeg aan'

Met de eerste subsidieronde was een bedrag gemoeid van 650.000 euro. “Hiervan hebben we 238 woningeigenaren kunnen voorzien van een tegemoetkoming in de gemaakte kosten”, vertelt Weststrate. “De regeling sloeg ontzettend aan en in 2016 was het plafond bereikt. Om de leefbaarheid in dorpen te blijven vergoten is er besloten in 2017 een bedrag van 500.000 euro voor het project te reserveren.”

Voorwaarden

Particuliere woningeigenaren kunnen een subsidieaanvraag doen voor maximaal 7500 euro. Hierbij moeten zij aan een aantal voorwaarden voldoen. Er zijn drie speerpunten. De subsidie wordt alleen toegekend als deze wordt gebruikt om de levensloopbestendigheid, de duurzame woningkwaliteit of bouwtechnische staat van de woning te verbeteren. “Hoe meer speerpunten, hoe meer subsidie”, legt Weststrate uit. “Over het eerste speerpunt krijgen de aanvragers tien procent, over het tweede vijftien procent en over het derde twintig procent. We vinden het belangrijk om woningeigenaren op deze manier een duwtje in de rug te blijven geven. De subsidieregeling is dit jaar wat versoberd, zodat meer mensen ervan kunnen profiteren. In totaal kunnen honderd woningen extra opgeknapt worden. Het is overigens niet zo dat gemeente alleen maar subsidies verstrekt. Het gaat ons er ook om dat we mensen aan de gemeente binden.”