Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

Kunstenaars zijn anoniem op foto's van André Smits

GOES – In de bibliotheek in Goes is tot 18 januari de expositie van kunstenaar André Smits te bezichtigen. Hij laat een mindmap zien van André's ontmoetingen met collega-kunstenaars in Taiwan. Hij reist de hele wereld rond om hen in hun atelier te fotograferen.

DOOR JESSICA ROVERS

Voor het Goes-Aziëjaar maakte hij een reisverslag dat gepubliceerd is op de website www.goesazie.nl. “Ik reis zeven maanden per jaar”, vertelt André Smits. “Ik begin met een paar afspraken en daaruit ontstaan nieuwe contacten. Het is een kettingreactie. De afgelopen twee maanden heb ik zo'n 120 foto's gemaakt. Ik wil op deze manier de kunstwereld op een onbevooroordeelde manier laten zien. Het maakt mij ook niet uit of iets goede of slechte kunst is.”

André is van oorsprong kunstschilder, maar fotografie is steeds een belangrijker onderdeel ging vormen van zijn werk. “Mijn foto's worden ondersteund door muurschilderingen.”

De rest van zijn foto's, in totaal 3776, zijn te zien op de website www.artistintheworld.com. De kunstenaar is op alle afbeeldingen met zijn rug naar de camera toe geportretteerd.

Statement

Volgens voorzitter Wim Bakker van de culturele raad, die de expositie opende, is dat een statement dat kunst belangrijker is dan de persoon. “Heel mooi hoe hij de kunstenaars anoniem maakt en tegelijkertijd de kijker deelgenoot maakt van iets heel persoonlijks. Ik denk dat de essentie van André's werk is het vangen van een wereld van gedachten en ze te bundelen tot één werk in één ruimte.”