Rianne van Dalen-Louwerse achter de bar van het dorpshuis in Ellewoutsdijk.
Rianne van Dalen-Louwerse achter de bar van het dorpshuis in Ellewoutsdijk. Foto: Peter Urbanus

Van Hattum'uus hoopt op een verbouwing

ELLEWOUTSDIJK - Het dorpshuis in Ellewoutsdijk neemt een belangrijke plaats in het dorpsleven in. Het bestuur wacht op groen licht van de gemeente Borsele voor een broodnodige verbouwing. "Met name de keuken moet worden gemoderniseerd", zegt beheerder Rianne van Dalen-Louwerse.

DOOR PETER URBANUS

Ze is zo’, 1,5 jaar actief in het Van Hattum’uus in Ellewoutsdijk. Haar voorganger heeft het 28 jaar volgehouden. “Ik werd hier met open armen ontvangen”, zegt Rianne van Dalen-Louwerse.

Er zijn regelmatig activiteiten, meestal georganiseerd door verenigingen, zoals een Ladiesnight, een stamppottenbuffet met een optreden van Ons Boeregoed en een Halloween-feest. “Uiteraard denk ik hierover mee en help met het leggen van contacten”, zegt Van Dalen.

Van Dalen heeft er lang een parttime-baan naast gehad, maar vanaf dit jaar staat ze op eigen benen. Ze was overigens altijd al zes dagen in touw voor het Van Hattum’uus. “Flexibel moet je wel zijn. Ik woon niet in Ellewoutsdijk en heb drie kinderen. Soms is het best pittig.”

Rolstoelvriendelijk

In de huidige vorm bestaat het dorpshuis sinds 1988. De buitenzijde is echter veel ouder. Het bestuur heeft in november 2016 voor het eerst plannen ingediend voor een verbouwing, die ze later heeft bijgesteld. De keuken is in praktisch en ergonomisch opzicht niet meer van deze tijd, zegt Van Dalen. Ook moet er volgens haar een rolstoelvriendelijk toilet komen wat verplicht is in openbare ruimten.

De grote zaal heeft in het verleden dienst gedaan als gymzaal voor de in 2010 gesloten basisschool in het dorp. Een belangrijke wens is om in die zaal een raam te maken, zodat er uitzicht komt op het mooie achterplaatsje en het kerkje van Ellewoutsdijk.

Catering

Met de stichting ‘t Kerkje van Ellesdiek, die geregeld evenementen en concerten organiseert, wil Van Dalen graag meer samenwerken. Verder wil ze haar cateringactiviteiten ontwikkelen. In het dorpshuis serveert ze al zelfgebakken ‘Van Hattummertjes’, maar mensen kunnen er ook terecht voor een lunch of een avondmaaltijd.

Zorgvliet

Het bestuur wil graag dat het dorpshuis qua inrichting meer een geheel wordt, zodat er ook meer contact ontstaat tussen de verschillende gebruikers. Behalve de mensen die binnenlopen voor een praatje, drankje of maaltijd maken de oranjevereniging, speeltuinvereniging, ouderensociëteit en de schutterij gebruik van het dorpshuis.

Architect Arno Linzell uit ‘s-Heer Arendskerke heeft tekeningen gemaakt op basis van de wensen van het bestuur en de gemeente. “We hebben er wel vertrouwen in dat de gemeente instemt”, zegt secretaris Gerrit van Kooten[l]