Johan Verbrugge en Edward Koenen willen af van de hondenbelasting. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Johan Verbrugge en Edward Koenen willen af van de hondenbelasting. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Het liefste schrappen we deze belasting helemaal'

HEINKENSZAND - Johan Verbrugge en Edward Koenen van OPA Borsele overhandigen donderdag na de raadsvergadering handtekeningen voor een burgerinitiatief over de hondenbelasting aan burgemeester Gerben Dijksterhuis. Het is het eerste burgerinitiatief in Borsele.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Met het initiatief wil het tweetal iets doen aan de hondenbelasting. De gemeente Borsele krijgt jaarlijks zo’n 130.000 euro binnen van hondenbezitters. “Als je het mij vraagt schrappen we deze belasting helemaal”, zegt raadslid Johan Verbrugge. “140 gemeenten in Nederland hebben dat al gedaan.”

Als er geen dekking is voor het bedrag of de gemeenteraad het sowieso niet wil, hoopt Verbrugge dat een deel van het geld voortaan wordt besteed aan hondenbezitters. “Het is nu een algemeen dekkingsmiddel. Er staat niks tegenover”, zegt het raadslid voor OPA. Hij zou er bijvoorbeeld ook hondenuitlaatplekken, losloopgebieden en speelvelden voor de viervoeters van willen realiseren. “Of meer prullenbakken en zakjes voor hondenpoep. Het klinkt vies, maar nu lopen bezitters soms een kilometer lang met een hondendrol in hun zak.”

Met het burgerinitiatief verzoeken Verbrugge en Edward Koenen om de hondenbelasting in te trekken. De nieuwe gemeenteraad moet hierover een besluit nemen[l]