De stoplichten bij het kruispunt op de Sloeweg zijn binnen een jaar verdwenen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De stoplichten bij het kruispunt op de Sloeweg zijn binnen een jaar verdwenen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Begin laatste loodjes van verdubbeling Sloeweg

BORSSELE - De laatste werkzaamheden in het kader van de verdubbeling van de Sloeweg zijn maandag begonnen. In de loop van volgend jaar zijn de stoplichten op het kruispunt met de Bernhardweg en Westerscheldetunnelweg verdwenen en kan iedereen zonder problemen doorrijden.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Na maanden van voorbereidingen, tekenen en rekenen en het aanvragen van vergunningen is de aannemer maandag begonnen met de eerste zichtbare werkzaamheden voor de megaklus. Er worden de komende dagen in- en uitritten voor het bouwverkeer aangelegd.

In plaats van de stoplichten komen er drie viaducten, zodat iedereen ‘vlot en veilig’ kan doorrijden tussen Goes en Gent. Het is het laatste onderdeel van de verdubbeling van de Sloeweg, die na de zomer van 2014 is begonnen. De rest van de weg is al een tijdje klaar.

Boerderij

Over het kruispunt moest echter een apart besluit worden genomen door de provincie vanwege het met miljoenen overschreden budget. Na lang wikken en wegen en een financiële meevaller koos het provinciebestuur vorig jaar alsnog voor de duurste oplossing, de zogenaamde stervariant van 20,1 miljoen euro. Hij lijkt op de oplossing die in eerste instantie was bedacht voor het kruispunt. De verbinding krijgt de naam de Drie Klauwen, naar een monumentale boerderij uit de 17e eeuw die ongeveer een kilometer verderop heeft gestaan.

Drie delen

De werkzaamheden aan het kruispunt zijn opgeknipt in drie delen. Tijdens de eerste fase, die in maart plaatsvindt, wordt een tijdelijke weg aangelegd. Het huidige kruispunt is dan nog in gebruik. De tweede periode duurt tot komend najaar. Ook dan is het huidige kruispunt nog open, maar is de afrit naar Nieuwdorp en de havens 2200-7000 afgesloten. Er wordt in deze periode onder meer een tijdelijk kruispunt aangelegd.

Tijdens de laatste fase, die duurt van het najaar tot medio 2019, is het tijdelijke kruispunt (met stoplichten) in gebruik en bouwt de aannemer de viaducten en worden de binnenste verbindingswegen aangelegd. In alle fasen zijn er op gezette tijden afsluitingen nodig.

Omleidingen

Vanwege de eerste werkzaamheden is de Bernhardweg West, tussen de Frankrijkweg en de verkeerslichten op de Sloeweg, twee nachten afgesloten voor het verkeer vanuit Middelburg en Vlissingen naar ’s-Heerenhoek, Goes, Bergen op Zoom en Terneuzen. Weggebruikers moeten omrijden via de Europaweg Oost en de Assenburgweg. De omleiding is aangegeven met gele borden. Het verkeer richting Middelburg heeft geen last van de werkzaamheden.

'Kruispunt vernoemd naar De Drie Klauwen'

De weg is afgesloten in de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 januari (tussen 20.00 uur en 6.00 uur) en de nacht daarna. Vrijdagmorgen vanaf 6.00 uur is alles weer normaal. Meer informatie is te vinden op de website van de provincie www.zeeland.nl.

Na de verdubbeling van de Sloeweg is er nog één ontbrekende schakel in de vlotte en veilige route van Goes naar Gent: de verdubbeling van de Tractaatweg in Zeeuws-Vlaanderen. De weg tussen Terneuzen en de Belgische grens wordt volgend jaar net als de Sloeweg verbreed naar twee keer twee rijstroken. De N62 is een belangrijke verbinding tussen de zeehavens en de industriegebieden van Gent, Terneuzen en Vlissingen. Als de Tractaatweg eenmaal is verbreed kunnen automobilisten binnen een uur van Goes in Gent zijn en andersom.