Eduard van Antwerpen kijkt naar zijn loods met een asbestdak. Hij kan het vooralsnog niet (laten) saneren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Eduard van Antwerpen kijkt naar zijn loods met een asbestdak. Hij kan het vooralsnog niet (laten) saneren. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

'Wat een krom land is het toch, denk ik dan'

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele wil dat Den Haag opschiet met het opnieuw toestaan van het saneren van asbest met behulp van een hijskraan en een werkbak. De gemeenteraad heeft daarvoor donderdag een motie aangenomen en wil het liefste dat alle gemeenten in Zeeland dat doen. Na een ongeluk ligt de sanering van asbestdaken zo goed als stil. “Dit is Nederland ten voeten uit”, zegt ondernemer Eduard van Antwerpen uit Borssele.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het wachten op een beslissing van de landelijke overheid frustreert de fabrikant van waterbesparende aardappelwasmachines. “Asbest is een gevaarlijk goedje, dat weet iedereen”, zegt Eduard van Antwerpen, die in Borssele een oude loods heeft staan met 1600 vierkante meter asbestplaten op het dak. “De overheid wil dat het in 2024 allemaal weg is. Er zijn subsidies om het te verwijderen en alles en iedereen stimuleert het, maar als je het wilt doen, dan kan het niet. Wat een krom land is het toch, denk ik dan.”

Na een ongeluk met een hijskraan waaraan een werkbak hing is het voorlopig verboden op deze manier te werken.

'Daar wordt niet op gehandhaafd'

Wel mogen asbestdaken op schuren en stallen met een verreiker en een bak of een hoogwerker worden gesaneerd, maar deze kunnen lang niet overal komen. “En het is volgens mij nog onveiliger ook”, zegt Van Antwerpen, die denkt dat het werken met een hijskraan sowieso de meest efficiënte methode is.

Europese aanbesteding

Veel mensen vrezen dat de asbestsanering door de beslissing van Den Haag vertraging oploopt.

Nadat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs besloot nog een extra onderzoek te laten uitvoeren naar de manier van werken - een onderzoek dat via een tijdrovende Europese procedure moet worden aanbesteed - besloten het CDA,de SGP/ChristenUnie en PvdA in de gemeente Borsele in de pen te klimmen. In een motie hebben ze het college van burgemeester en wethouders gevraagd om vaart te maken.

Stilgelegd

De lokale fracties traden daarmee in de voetsporen van een aantal partijen in de Tweede Kamer en organisaties zoals VNO-NCW en LTO.

Ook zij hebben gevraagd het verbod op te heffen zodat saneringsprojecten weer verder kunnen. Sommige zijn na het ongeluk stilgelegd door de arbeidsinspectie.

“Ook Borselse bedrijven komen in de problemen en laten hun asbestdak maar liggen”, zeiden Ton Oosthoek (CDA), Arno Witkam (PvdA) en Gijsbrecht Gunther (SGP/ChristenUnie) donderdag in hun toelichting op de unaniem aangenomen motie. “Ik wil van dat asbest af”, aldus Van Antwerpen, die blij is met de steun. “Het gaat nu wel heel ver, vind ik. Dit is Nederland regeltjesland ten voeten uit. Sommigen zeggen tegen me dat ik me niet druk moet maken, maar dat doe ik wel. Het wordt in de toekomst alleen maar duurder als je het op correcte wijze wilt laten saneren. Voor mij was het nu een goed moment om te doen. Het kon snel gebeuren, het geld had ik, maar het mag niet. Ondertussen lachen de asbestcowboys, die het niet zo nauw nemen met de regels, zich suf en werken zich een slag in de rondte. Daar wordt niet of nauwelijks op gehandhaafd.”

Het college in de gemeente Borsele gaat er bij het ministerie op aandringen om de asbestsanering met een hijskraan en een werkbak op korte termijn weer mogelijk te maken.

Ook gaat het gemeentebestuur aan andere Zeeuwse overheden vragen om zo snel mogelijk hetzelfde te doen.