Het karakteristieke pand van de Griffioen blijft zijn functie als dorpshuis behouden, zo lijkt het. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het karakteristieke pand van de Griffioen blijft zijn functie als dorpshuis behouden, zo lijkt het. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Coby Weijers

Redding De Griffioen in Wolphaartsdijk nabij

WOLPHAARTSDIJK - Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Goes stemt in met de constructie die een stuurgroep in Wolphaartsdijk heeft voorgesteld om dorpshuis de Griffioen te behouden. Het monumentale pand wordt eigendom van een stichting. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met het voorstel dat vorige week is gepresenteerd.

DOOR PETER URBANUS

Vorig voorjaar zei de gemeente Goes aan dat ze dorpshuis de Griffioen, gevestigd in het monumentale voormalige gemeentehuis, wilde sluiten. Goes zei 'minder stenen' in beheer te willen hebben en er is in Wolphaartsdijk een aanzienlijke investering nodig in achterstallig onderhoud. Bovendien nam het aantal verenigingen dat gebruik maakt van het dorpshuis af. De gemeente wilde dat het gebouw zou worden verkocht.

De aangekondigde sluiting sloeg in als een bom. In mei werd wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes in het dorpshuis geconfronteerd met verontwaardigde reacties. Er kwamen die avond zo'n 200 inwoners opdagen. Mensen waren bang dat ze hun ontmoetingspunt zouden kwijtraken. Kritiek was er ook op het gebrekkige onderhoud. Meeuwisse stemde ermee in dat een stuurgroep uit het dorp tijd kreeg om een reddingsplan uit te werken.

Inkomsten
Dat plan werd woensdagavond gepresenteerd door Frank Sprengers van de stuurgroep en Meeuwisse. Er waren ongeveer 120 mensen aanwezig. In het plan staat onder meer dat een nieuwe stichting het monumentale dorpshuis in eigendom krijgt van de gemeente.

Die stichting verhuurt het vervolgens aan de familie Geijs, die de Bed and Breakfast d'Ouwe Pastorie uitbaat. In de Griffioen worden vier kamers voor de verhuur aan toeristen gebouwd. Inkomsten zullen afkomstig zijn uit commerciële verhuur en gebruik door verenigingen. Uitgangspunt is wel dat de maatschappelijke functie altijd voorrang krijgt. Het dorpshuis is straks bovendien veel vaker geopend. De gemeente levert nog wel een bijdrage om het achterstallig onderhoud weg te werken. Verenigingen die gebruik willen maken van het pand moeten zich tot de stichting wenden.


Vereniging
Verder wordt een vereniging Vrienden van de Griffioen opgericht, die zorg draagt voor onder meer het onderhoud.
De belangstellenden leken in meerderheid in te stemmen met de nieuwe opzet, al waren er kritische vragen. Zo bestond bij sommigen de vrees dat de commerciële functies de overhand krijgen. Gaan een muziekvereniging en verhuur van appartementen in het gebouw wel samen? Volgens Sprengers mag dit geen problemen opleveren. Anderen vroegen zich af of de komende gemeenteraadsverkiezingen geen roet in het eten gooien, als er mogelijk een ander college aantreedt. Die kans leek Meeuwisse klein.

Bewondering
En wat gebeurt er als de noodzakelijke verbouwing tegenvalt. Volgens Meeuwisse moeten daar vooraf goede afspraken over worden gemaakt. Verder zal er worden geïnvesteerd in duurzaamheid en energiebesparende maatregelen.

Ilse Van Loo-Remijn was een van de degenen die eind mei de emoties van de inwoners verwoordde. Ze heeft er nu weer vertrouwen in. De inwoonster van Wolphaartsdijk geeft een cursus kunstgeschiedenis en teken- en schilderlessen in het dorpshuis van 's Heer Abtskerke, maar zou op termijn graag terugkeren naar de Griffioen.

De wethouder toonde zich na afloop vol bewondering hoe de inwoners van Wolphaartsdijk aan de slag waren gegaan voor behoud van het dorpshuis.

Belangrijk is volgens haar wel dat er voldoende draagvlak onder de bevolking wordt gevonden voor het openhouden van het dorpshuis.