Een aantal kinderen onderzoekt het leven in het water tijdens één van de activiteiten van MEC De Bevelanden. FOTO ASTRID MEIJER
Een aantal kinderen onderzoekt het leven in het water tijdens één van de activiteiten van MEC De Bevelanden. FOTO ASTRID MEIJER Foto: Astrid Meijer/MEC De Bevelanden

'Je moet toch een keer pluisjes hebben geblazen?'

GOES - MEC De Bevelanden bestaat 25 jaar. Tijdens de nieuwjaarsreceptie vorige week in het eigen onderkomen op de Hollandsche Hoeve in Goes werd het jubileum gevierd. De medewerkers, het bestuur en de vele vrijwilligers blikten terug op een kwart eeuw milieueducatie en keken vooruit naar de activiteiten in het feestjaar. “We hebben onze waarde bewezen."

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het doel van MEC De Bevelanden is onveranderd sinds 1993, toen het milieu-educatiecentrum het levenslicht zag: jong en oud stimuleren om goed voor de wereld te zorgen.

De thema’s aan de hand waarvan de medewerkers dat doel proberen te bereiken zijn niet meer hetzelfde als 25 jaar geleden. Waar zij in de beginjaren vooral spraken over zure regen en de ozonlaag staan nu onderwerpen zoals duurzaamheid, biodiversiteit en plastic soep centraal. “Klimaatadaptatie is ook zo’n modewoord”, zegt coördinator Astrid Meijer, die al ruim 20 jaar werkt bij MEC De Bevelanden. “Wat betekent dat? Dat proberen wij duidelijk te maken aan kinderen. We geven ze handvatten om het beter te begrijpen en willen ze vooral kennis en inzicht geven in hun eigen omgeving.”

Zwerfafval

Volgens Meijer is het lastig te meten wat het effect is van de educatieve activiteiten, maar zeker is dat de kinderen gaan nadenken over wat ze doen, welke effecten dat heeft en hoe ze zouden moeten omgaan met de wereld om hen heen. “We willen kinderen meegeven hoe ze bepaalde dingen anders kunnen doen. Zwerfafval is zo’n onderwerp. Als we een strand opruimen leren ze hoe belangrijk het is om alles schoon te houden en dingen niet zomaar weg te gooien.”

Zeehonden

MEC De Bevelanden ontwikkelt leskisten over thema’s, zoals paddenstoelen en vlinders, maar ook over lokale onderwerpen zoals de Oosterschelde en zeehonden in de Zeeuwse delta. Het centrum biedt het lesmateriaal aan op basisscholen in de vijf gemeenten op de Bevelanden.

Daarnaast organiseert ze één keer per maand een activiteit, meestal op de Hollandsche Hoeve. Waterbeestjes kijken is één van de populairste en bekendste, maar kinderen kunnen dit jaar bijvoorbeeld ook vogelnestjes zoeken of lekker vies worden met een moddercircuit in de Mirakel in Goes. “Ik vind het nog steeds mooi om de verwondering op de gezichten van kinderen te zien als ze naar een beestje kijken of een uilenbal ontleden.” Zelf is Meijer het nog lang niet beu. “Natuur is mijn passie”, zegt ze. “Ik blijf me erover verbazen en vind het mooi om te zien hoe alles met elkaar te maken heeft.”

Naast kinderen laat MEC De Bevelanden ook ouderen kennismaken met de natuur. Zo bezoeken gidsen regelmatig zorgcentra op de Bevelanden. Daar vertelden ze de bewoners over de natuur, lieten deze ook zien en haalden herinneringen aan vroeger op. “Het uitgangspunt van het MEC was en is natuurbeleving in de breedste zin van het woord”, zei bestuursvoorzitter Alice Speckmann vorige week. “Je kunt als oudere of kind plaatjes kijken op internet, maar je begrijpt de natuur alleen als je het beleeft. Als je de inhoud van een maag van een vogel ziet, weet je wat plastic afval kan veroorzaken. En wat weet je van een paardenbloem als je nooit pluisjes hebt geblazen?”

Wie jarig is trakteert. Voor MEC De Bevelanden is dat niet anders. Dit jaar heeft ze elk seizoen een cadeautje in petto. Basisscholen in de vijf gemeenten hebben vorige week al een zogenaamd vogelplankje gehad. Het kan simpel aan het raam worden bevestigd[l]