De leerlingen van het Goese Lyceum en de kinderen uit India tijdens het bezoek aan Goes vorig jaar. FOTO REINA VAN DE KORPUT
De leerlingen van het Goese Lyceum en de kinderen uit India tijdens het bezoek aan Goes vorig jaar. FOTO REINA VAN DE KORPUT Foto: Pontes Goese Lyceum

Zien dat je ook gelukkig kunt zijn met bijna niets

GOES - Het is wat anders dan een schoolreisje naar Duinrell of een talentrip naar Oxford of Parijs die bovenbouwleerlingen maken. Deze week vliegen dertien vwo-kinderen en een aantal begeleiders van het Goese Lyceum naar het Indiase Mumbai. Daar verblijven ze tien dagen bij hun Indiase leeftijdsgenootjes en uitwisselingspartners en maken kennis met de stad in al haar facetten. "Ik hoop dat ze de culturele diversiteit in Mumbai ervaren", zegt docente Reina van der Korput.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Voor de docente en coördinator van het tweetalig vwo op het Goese Lyceum is het niet de eerste keer dat ze naar India gaat. Reina van de Korput bezocht Mumbai al eens eerder in het kader van Europe meets India (Eumind), het project dat de reis van de Goese leerlingen mogelijk maakt. Eumind is een netwerk van scholen in Europa en India, die vooral digitaal samenwerken op onderwerpen zoals normen en waarden, kunst en duurzaamheid. “Het is meer een vormend project dan een onderwijsproject. Deze kinderen focussen op internationalisering en wereldburgerschap. Daar past deze uitwisseling heel goed bij.”
De derdeklassers van het Goese Lyceum zijn sinds vorig jaar bezig met Eumind. Vorig jaar kwam een groep kids uit de Indiase miljoenenstad op bezoek geweest in Goes. Zij sliepen toen bij de kinderen van het Goese Lyceum. Nu is dat andersom. “Toen zag je al hoe goed het is dat verschillende culturen elkaar ontmoeten. De kinderen uit India hadden hele koffers met eten bij zich, omdat de ouders niet wisten of ze hier wel zuiver voedsel zouden krijgen”, lacht Van de Korput.

Contact
De verwachtingen die de dertien Goese jongens en meiden zullen ook niet overeenkomen met de werkelijkheid in India, al is er de afgelopen maanden via internet veel contact geweest met hun vrienden en vriendinnen in India. “Het is best spannend, zeker omdat ik nog nooit op vakantie buiten Europa ben geweest”, zegt de 14-jarige Ilsanne van Noorden uit Yerseke. “Ik weet niet wat ik moet verwachten.

'Het is best spannend'

Datzelfde geldt voor haar klas- en leeftijdsgenoot Sylke van de Plasse, hoewel zij al eens naar Indonesië is geweest. “Mumbai alleen heeft al meer inwoners dan Nederland. Het zal er dus heel druk zijn, maar ik ben benieuwd naar de verschillende kanten van de stad.”
Zowel Ilsanne als Sylke kijkt met name uit naar een bezoek aan de sloppenwijken. De Goese kinderen gaan onder meer een les Engels geven aan jongens en meisjes in de slums. “Dat is best moeilijk, want je weet niet precies wat ze al weten. We hebben voor meerdere niveaus een lesje gemaakt”, vertelt Ilsanne. “Veel ouders in de slums kunnen hun kinderen niet naar school sturen, omdat ze de opbrengsten van hun werk niet kunnen missen. Dat is best triest.”

Indrukwekkend
Van de Korput verwacht dat de slums indrukwekkend zullen zijn voor de Goese jongens en meiden. “Veel mensen denken dat ze in de sloppenwijken ongelukkig zijn, maar als je daar bent, heb je dat gevoel helemaal niet. School is voor deze kinderen het leukste wat er is, terwijl wij vinden dat we vooral leuke dingen kunnen doen als we klaar zijn met school. Dat is een enorm groot verschil.”

Inzameling
De afgelopen maanden hebben de Goese Lyceum-leerlingen op alle mogelijke manieren geld ingezameld voor Reap, een stichting die het mogelijk maakt dat kinderen in de slums naar school gaan. Ze kunnen een paar duizend euro doneren door hun creatieve acties. “Ik denk dat we zullen leren en zien dat wij het heel goed hebben in Nederland”, zegt Sylke.
Op basis van haar eerdere bezoekjes weet Van de Korput dat zeker. “Ze zullen in ieder geval zien dat je ook gelukkig kunt zijn met bijna niets en vooral met onderwijs.”[l]