Zo gaan de nieuwe Patijnweg en de kruising met de Buys Ballotstraat er straks uitzien. FOTO GEMEENTE GOES
Zo gaan de nieuwe Patijnweg en de kruising met de Buys Ballotstraat er straks uitzien. FOTO GEMEENTE GOES Foto: Gemeente Goes

'Dit stond al lang op ons verlanglijstje'

KLOETINGE – In Amicitia in Kloetinge hebben belangstellenden vorige week informatie gekregen over de reconstructie van het kruispunt van de Patijnweg en de Buys Ballotstraat. Wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes en de aannemer waren aanwezig om tal van vragen te beantwoorden.

DOOR JESSICA ROVERS

Eind februari begint de aannemer met het verbreden van de weg ten noorden en zuiden van het spoor. Doel van de reconstructie, die binnen veertien weken moet zijn afgerond, is om het kruispunt veiliger te maken en de doorstroming van het verkeer te verbeteren. “Het stond al lang op ons verlanglijstje”, zei wethouder Loes Meeuwisse. “Omdat het om een spoortraject gaat, duurde het heel lang voordat we toestemming kregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wij wilden de Buys Ballotstraat en spoorwegkruising breder hebben voor met name het fietsverkeer, maar het ministerie wilde deze juist smaller maken in verband met de veiligheid op het spoor."

Daarnaast is de verkeerslichteninstallatie op het kruispunt verouderd. De nieuwe installatie zorgt dat het verkeer slimmer wordt geregeld. “Op de Patijnweg worden twee rijstroken gemaakt de stad uit. De totale doorstroom wordt sneller. Per cyclus van de stoplichten scheelt het straks een minuut, zodat mensen minder lang moeten wachten.”

Volgens de wethouder sluit de planning van de reconstructie aan op andere, ingrijpende logistieke ingrepen in Goes. “De Patijnweg blijft tijdens het hele project toegankelijk, maar de spoorwegkruising gaat dicht. Er komen omleidingsroutes en na een week weten de meeste mensen wel welke route ze moeten nemen."

Kruising

Veel mensen die de informatieavond bezochten waren omwonenden. Zij waren benieuwd naar de overlast. Er waren ook kritische geluiden te horen. Jan Willemsen, die in de buurt woont, zei de reconstructie niet meer dan een 'opleuking' te vinden en denkt het geen oplossing is voor de toenemende verkeersdruk. “De verbetering zit marginaal in de doorstroming in de Buys Ballotstraat. De straat is gewoon niet geschikt voor het grote autoaanbod. Over de afstelling van de verkeerslichten heb ik ook mijn twijfels. De enige oplossing zou een spoorwegonderdoorgang zijn of een extra volwaardige spoorwegovergang. Ik vind het een hoop geld en weinig resultaat. Wel vind ik het goed dat ze de kuil voor de overgang gaan aanpakken.”[l]