Een aantal van de 72 leerlingen die meededen aan de provinciale Skills Talents. FOTO MIRANDA FRANCKE
Een aantal van de 72 leerlingen die meededen aan de provinciale Skills Talents. FOTO MIRANDA FRANCKE Foto: Miranda Francke

'Het hele leerproces van de titelstrijd is leuk'

MIDDELBURG – Op het Scalda op het ZEP en in Prison Island in Middelburg hebben vorige week donderdag 72 vmbo-leerlingen deelgenomen aan de Skills Talents-vakwedstrijden. De wedstrijden zijn een podium waar zij hun talenten kunnen ontwikkelen en laten zien. In totaal deden ruim 20 teams mee in zes verschillende bedrijfsprofielen. De winnende vakteams, waaronder zes van het Calvijn College, vertegenwoordigen samen het provincieteam Zeeland Sharks tijdens de landelijke finale op 17 maart in Zwolle.

DOOR JESSICA ROVERS

Gedeputeerde Ben de Reu en voorzitter Hendrik-Jan van Arenthals van het college van bestuur van Scalda reikten aan het einde van de dag de bekers en certificaten uit. “Het is de elfde keer dat de Skills-wedstrijden georganiseerd worden”, vertelde coördinator Bianca van der Meijden. “Ze zijn er om het vakmanschap weer glans te geven en om studenten trots te maken op wat ze doen. Het is de eerste keer dat het op deze locatie plaatsvindt en omdat dit jaar voor het eerst gewerkt wordt met de nieuwe vmbo-profielen is het voor iedereen een beetje wennen. Het hele leerproces van het kampioenschap is leuk. Er is een training voorafgaand en als school ben je bezig met wie je gaat vertegenwoordigen.”

Fantastisch

Elke school kan per locatie één team inschrijven. Uiteindelijk gaat er één Zeeland Sharks-team door dat bestaat uit 27 leerlingen. Door middel van een teambuildingsdag worden zij tot één team gesmeed. “De landelijke finale is fantastisch. Het is mooi om mee te maken hoeveel energie je krijgt van al die honderden jongeren die bij elkaar komen om hun vak uit te oefenen.”

'Ik wil het mensen naar hun zin maken'

De meeste deelnemers deden mee in de vakrichting horeca, bakkerij en recreatie. Zeven teams namen het tegen elkaar op. Deze wedstrijden werden gehouden in samenwerking met het Foodlab Zeeland. Anouk Dekker, die haar opleiding volgt aan het Goese Lyceum, wist zich met haar team te plaatsen voor de landelijke finale. “Ik wilde graag meedoen aan de vakwedstrijden, omdat het mij leuk leek en om te oefenen voor het examen. Onze mentor vroeg of we wilden meedoen. De jongens, Ammer van der Zwart en Jesse Vleut wilden graag in de keuken dus deed ik de bediening. Ik had niet veel keuze, maar dat vind ik niet erg, want ik vind het heel leuk om het mensen naar hun zin te maken, zodat ze genieten van het eten. Het ging heel goed. We hebben al ervaring opgedaan met het omgaan met stress, omdat we iedere dinsdagavond praktijk hebben op school. Samenwerking is het belangrijkste en wij helpen elkaar als dat nodig is.”

Roy de Block uit Koewacht wist zich in het profiel produceren, installeren en energie niet te kwalificeren, maar vond het een uitdaging om deel te nemen. “Ik vind het niet erg dat ik niet win, want Zeeland wordt straks toch vertegenwoordigd.”

Poster

Anne Koster, die meedeed aan zorg en welzijn, eindigde ook niet op de eerste plaats, maar vond het leuk. “We moesten een poster maken en een draaiboek en kleren verzorgen op een strijkplank. Het ging heel goed. We hebben goed samengewerkt.”[l]

Meer informatie, foto's en filmpjes over de wedstrijd op 17 maart in Zwolle is te vinden op de website www.skillstalents.nl. Daar is ook de uitslag van de Zeeuwse wedstrijd te vinden.

Afbeelding