Noord-Beveland heeft een samenlevingsfonds voor projecten van inwoners. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN
Noord-Beveland heeft een samenlevingsfonds voor projecten van inwoners. FOTO DNA BEELDBANK/LAAT ZEELAND ZIEN Foto: DNA Beeldbank/Laat Zeeland Zien

Samenlevingsfonds is schot in de roos

WISSENKERKE - Er is de voorgaande jaren veel gesteggeld over het samenlevingsfonds van de gemeente Noord-Beveland, maar nu het er eenmaal is, blijkt het een schot in de roos. Inwoners weten het fonds te vinden en vragen om een bijdrage. “Als het maar ten goede komt aan de samenleving.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

En dat kan veel zijn, weet het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland inmiddels. Het samenlevingsfonds, waarin ruim vijf ton zit, staat sinds oktober vorig jaar open voor inwoners. Het fonds is uniek in Zeeland. “We hebben er lang over gesproken, omdat het anders moest zijn dan de normale subsidieregelingen”, zegt wethouder Anja Slenter. “Maar iedereen wilde dat het er kwam.”

Een deel van de tonnen is bestemd voor innovatieve projecten. Daar is per keer maximaal 20.000 euro voor beschikbaar.
Het andere deel is bedoeld voor ideeën van inwoners om de leefbaarheid te verbeteren. Zij krijgen minimaal 500 euro en maximaal 10.000 euro om deze uit te voeren. Als het bedrag boven de 5000 euro komt, kijkt het college er naar. Over kleinere bedragen beslist een commissie, die bestaat uit alle fractievoorzitters en vier keer per jaar bij elkaar zit.

Activiteiten

Sinds oktober stromen de aanvragen binnen. Ze verschillen enorm van elkaar. Zo kreeg de protestantse gemeente in Kamperland begin deze maand 1270 euro voor apparatuur waarmee ze activiteiten in de kerk kan streamen.
Tegelijkertijd kreeg de dorpsraad in Kats 1500 euro voor het project ‘Herinrichting door samenwerking’, een kunst- en natuurproject. “En nu liggen er alweer vier aanvragen klaar, weer over van alles. De opzet van het fonds is breed, als de samenleving er maar beter van wordt.”
Een andere voorwaarde is dat het door meerdere mensen of een school, instelling of organisatie moet worden ingediend. Een verzoek van een individu wordt afgewezen[l]


Als het doorgaat, gaat een flink bedrag uit het fonds naar een boek. Het college deed in januari namelijk een voorstel om 50.000 euro uit het fonds te halen voor een boek over het middeleeuwse Noord-Beveland, een vergeten geschiedenis.
Of dat boek er in die vorm ook komt, is onzeker. Uitgever Matty Verkamman uit Kats wil namelijk ook een boek over Noord-Beveland maken. Hij heeft voorgesteld om de wetenschappelijke studie naar het oude Noord-Beveland toe te voegen aan zijn boek dat de bekende journalist Kees Slager schrijft. Burgemeester Marcel Delhez heeft gezegd dat beide partijen met elkaar in gesprek zijn. In de raadsvergadering van februari komt er dan ook een nieuw voorstel.