Op 1 februari 2017 is de Watersnoodramp ook herdacht. Toenmalig waarnemend burgemeester Piet Zoon was aanwezig in Kruiningen. FOTO COBY WEIJERS
Op 1 februari 2017 is de Watersnoodramp ook herdacht. Toenmalig waarnemend burgemeester Piet Zoon was aanwezig in Kruiningen. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Zeeuwen staan stil bij Watersnoodramp 1953

GOES - Op tal van plaatsen in Zeeland wordt deze week herdacht dat het 65 jaar is geleden dat de Watersnoodramp zich voltrok. Er zijn bijeenkomsten in onder meer Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge, Kruiningen en Oostdijk. In totaal kwamen in 1953 1836 mensen om het leven tijdens de Watersnoodramp. Ook werden 4500 huizen verwoest en kwam 200.000 hectare vruchtbare landbouwgrond onder water te staan.

DOOR EUGÈNE DE KOK EN BRITTA JANSSEN

In 1953 stroomden in de omgeving van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge de Oosterlandpolder, Oud-Sabbingepolder, Zuiderlandpolder en Zuidvlietpolder onder water. Twaalf inwoners verloren het leven. Ook verdronk er veel vee en was er veel materiële schade.

De Watersnoodramp wordt donderdag herdacht door inwoners van de twee kernen. Burgemeester Herman Klitsie en wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes leggen een krans bij het Watersnoodmonument aan de Schelphoekweg in Wolphaartsdijk. Daarna is er één minuut stilte. De leerlingen van de twee basisscholen in het dorp werken mee aan de herdenking. Belangstellenden zijn welkom. De groep loopt om 13.30 uur vanuit restaurant De Meerkoet naar het monument. Na de plechtigheid geeft de burgemeester een toespraak in het restaurant.

Reimerswaal

In de gemeente Reimerswaal wordt er op twee dagen stilgestaan bij de Watersnoodramp. In Kruiningen komen donderdag onder anderen geëvacueerden en mensen uit gastgezinnen samen. Zij maken een bustocht langs bijzondere plekken. Honderden gezinnen werden in 1953 gedwongen een veilig heenkomen te zoeken. Veel evacués werden in andere provincies opgevangen.

'Mijn ouders woonden in Oostdijk'

Vanaf 19.00 uur is er een ceremonie in de Johanneskerk in Kruiningen, met onder meer samenzang, toespraken en een kranslegging bij het monument. Jasper Goedbloed deelt een ooggetuigenverslag. Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal houdt een toespraak en basisschoolleerlingen noemen de namen van de 77 slachtoffers van de Watersnoodramp.

Apeldoorn

In Oostdijk organiseren de dorpsbewoners zelf de herdenking. In dorpshuis Apeldoorn is er donderdag een plechtigheid met schoolkinderen. Ook zijn er toespraken, muziekuitvoeringen en kransleggingen. Naast nabestaanden ontvangt de gemeente donderdagmorgen een delegatie van de gemeente Apeldoorn in Oostdijk. “Apeldoorn heeft Oostdijk ontzettend geholpen na de ramp”, zegt wethouder Jaap Sinke. Zo schonk de gemeente het dorp haar dorpshuis wat de naam verklaart. Sinke heeft zich voor het bezoek verdiept in de hulp van Apeldoorn. “Oostdijk is door de Watersnoodramp bijna helemaal verwoest. Mijn ouders woonden ook in Oostdijk.”

Ambtenaar

Volgens de wethouder verbonden verschillende gemeenten elders in het land zich aan gedupeerde gemeenten.

Apeldoorn kwam na de gebeurtenissen in de rampnacht in actie voor de toenmalige gemeente Kruiningen. “Apeldoorn heeft hier bijvoorbeeld een hoge ambtenaar gestationeerd om orde op zaken te stellen. Ook zijn er in Apeldoorn 64.000 ansichtkaarten verkocht ten bate van Kruiningen en brachten boeren 15.000 gulden bijeen om boeren te helpen. En 200 kinderen uit de gemeente Kruiningen werden uitgenodigd voor een vakantie in Apeldoorn.”

Ervaringen

Op donderdag is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst in het dorpshuis. Leen de Bat vertelt over zijn ervaringen en de hulpverlening. Kinderen dragen gedichten voor en spelen muziek[l]