De dorpshuisfunctie van de Griffioen blijft behouden voor de toekomst. FOTO COBY WEIJERS
De dorpshuisfunctie van de Griffioen blijft behouden voor de toekomst. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

Gemeente doet boter bij de vis voor de Griffioen

WOLPHAARTSDIJK - Het behoud van de Griffioen als dorpshuis voor Wolphaartsdijk is weer een stapje dichterbij. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes is het eens over de financiering van het plan van de stuurgroep.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De manier waarop ze de overdracht aan stichting De Griffioen wil regelen staat in een voorstel dat de gemeenteraad nog voor de verkiezingen wil behandelen. Het plan van de stuurgroep is voortgekomen uit de protesten van inwoners tegen het voorstel van vorig jaar om de Griffioen af te stoten als dorpshuis. Er zou volgens het college van burgemeester en wethouders te weinig gebruik van worden gemaakt. De activiteiten die er plaats vonden, zouden ergens anders in het dorp kunnen worden voortgezet. Zover lijkt het niet te komen.

Toekomstbestendig

Tijdens een avond begin deze maand, waarop het verkozen plan van de beheerders Diederik en Marjan Geijs (die nu al Gasterij d’Ouwe Pastorie aan de Hoofdstraat uitbaten) aan tientallen inwoners werd gepresenteerd, zegde wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes haar steun toe. Vorige week heeft het college van burgemeester en wethouders boter bij de vis gedaan.

De gemeente wil meewerken door het monumentale pand voor één euro te verkopen aan stichting De Griffioen. De boekwaarde van het pand is momenteel ruim 60.000 euro. Dat moet ze dus afschrijven. Bovendien trekt de gemeente drie ton uit voor noodzakelijk onderhoud. Wat er moet gebeuren om het pand toekomstbestendig te maken, is twee jaar geleden geïnventariseerd. Verder heeft de gemeente voor de komende tien jaar een jaarlijkse bijdrage van 15.000 euro voor onderhoud toegezegd.

'Er is geen sprake van staatssteun'

Tot slot is ze bereid garant te staan voor een eventuele lening van de stichting, tot een bedrag van 75.000 euro. Goes heeft laten uitzoeken of alles kan en mag in verband met ongeoorloofde staatssteun. Omdat het om een dorpshuis gaat, is daar geen sprake van, zegt het college. Goes draagt alleen het monument over aan de stichting. De gymzaal blijft eigendom van de gemeente.

Commercieel

Het monumentale pand aan de Oostkerkestraat moet in de toekomst niet alleen onderdak bieden aan het dorpshuis, maar ook aan een Italiaans restaurant en een Bed and Breakfast. Door de maatschappelijke en commerciële activiteiten te combineren moeten Diederik en Marjan Geijs en daarmee de stichting het hoofd boven water kunnen houden.

Beheersbaar

Tijdens de avond begin deze maand beloofde Frank Sprengers van de stuurgroep dat maatschappelijke activiteiten van bijvoorbeeld verenigingen, comités en organisaties altijd voorrang krijgen boven commerciële belangen. De stichting denkt zelfs dat het dorpshuis in de toekomst veel vaker open is. Met ‘De vrienden van de Griffioen’ rekent ze op hulp van de inwoners om de kosten beheersbaar te houden. Ze denkt onder meer aan sponsoring, zelfredzaamheid als er bijvoorbeeld moet worden geschilderd en hulp bij de exploitatie van de bar. Het college wil de bijdrage van drie ton voor het onderhoud en de ruim 60.000 euro verlies aan boekwaarde dekken uit de algemene reserve. De gemeenteraad buigt zich op donderdag 15 maart over het voorstel. Een week later vinden de verkiezingen plaats. Meeuwisse heeft al gezegd dat ze niet denkt dat deze roet in het eten zullen gooien[l]