Hoger beroep in zaak over systeem Ouverture

GOES - Exploitant Eteck heeft hoger beroep aangetekend in een zaak over de energievoorziening in Ouverture in Goes. Het gaat over de procedure die is gevolgd bij de aanbesteding van het systeem. De gemeente Goes is de tegenpartij.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Eind vorig jaar stelde de rechtbank Goes in het gelijk. Deze vond dat de procedure duidelijk en transparant was.
De gemeente vond het kort geding sowieso vreemd, omdat alle partijen, inclusief de bewoners en Eteck, hadden meegedacht over hoe de procedure eruit moest zien. DNWG kwam uit de aanbesteding als winnaar uit de bus en exploiteert het systeem sinds 1 januari. Een meerderheid van de bewoners van Ouverture (86 procent) had in een onderzoek dat deel uitmaakte van de procedure gezegd verder te willen met het collectieve systeem.

Vertrouwen
Eteck legt zich daarbij niet neer. Het hoger beroep dient op 27 februari in Den Bosch. “We hadden en hebben vertrouwen in de keuzes die we hebben gemaakt en gaan dan ook vol goede moed naar deze zitting toe”, schrijft de gemeente Goes in een nieuwsbrief aan de bewoners van de wijk Ouverture.
Daarin legt ze ook uit dat DNWG bezig is met het vervangen van het besturingssysteem, zodat storingen sneller worden opgemerkt. Ook worden slecht functionerende warmtepompen vervangen.

Verbeteringen
Het zogenoemde warmte-koudeopslag-systeem in Ouverture is in 2002 aangelegd, toen de wijk van 240 woningen, twee appartementencomplexen en een brede school werd gebouwd. De wijk was destijds één van de eerste in Nederland met zo’n systeem. Vooral in de eerste jaren waren er veel technische problemen. Eteck nam de exploitatie over in 2012 van Essent. Het bedrijf stak daarna naar eigen zeggen veel geld in verbeteringen[l]