'Zeeland komt handen tekort'

MIDDELBURG - Gedeputeerde Harry van der Maas heeft vorige week het eerste exemplaar in ontvangst genomen van de Staat van Zeeland.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is de derde aflevering van het rapport van ZB/Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Eerdere edities verschenen in 2013 en 2009. De Staat van Zeeland geeft een overzicht van de bevolkingsontwikkeling en -opbouw, maar ook van economische en maatschappelijke veranderingen. 12.000 Zeeuwen hebben meegedaan.
Een van de conclusies in het onderzoek is dat Zeeland behoorlijk goed uit de economische crisis is gekomen, maar dat ze nu ‘handen tekort komt’. “We zijn de meest vergrijsde provincie van Zeeland”, zegt onderzoeker Dick van der Wouw. “En aan de onderkant ontbreekt het aan jongeren die de gaten in de arbeidsmarkt opvullen."
Volgens Van der Wouw staat Zeeland op een kantelpunt, ‘nu het draagvlak voor regionale en provinciale voorzieningen in Zeeland vermindert en tegelijkertijd bij een oplevende economie de arbeidsmarkt schreeuwt om personeel’. Zeeland zou zich daarom moeten focussen op de ontwikkeling van de steden, want deze worden steeds belangrijker. “Ook in Zeeland. Steden zijn de centra van een leefomgeving en hun aantrekkelijkheid bepaalt in belangrijke mate de leefbaarheid van een breder gebied”, schrijven de onderzoekers in de inleiding. “We hebben ons altijd gericht op de bereikbaarheid van de kleine kernen, maar dat moeten we 180 graden omdraaien. We moeten ons richten op de bereikbaarheid van de voorzieningen." De PZC bracht naar aanleiding van de conclusie naar buiten dat het mee lijkt te vallen met de trek naar de steden. Het zou voor een groot deel te maken hebben met een nieuwe rekenmethode van het CBS[l]