De cover van het boek van Charles Beterams. FOTO PERMAFROST PUBLISHERS
De cover van het boek van Charles Beterams. FOTO PERMAFROST PUBLISHERS Foto: Charles Beterams

'Een Zeeuws eerbetoon aan jaren '60'

VLISSINGEN - Op dezelfde plek, precies 50 jaar na het legendarische concert van de al net zo legendarische band ademt het Arsenaaltheater in Vlissingen zaterdag 17 februari weer even Pink Floyd. Bezoekers krijgen mooie verhalen over Pink Floyd in Nederland te horen, kunnen genieten van muziek van The Use of Ashes en van een show van Dragonfly, de Zeeuwse band die in 1968 ook in het voorprogramma stond.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is zo’n memorabel optreden waar decennia later iedereen bij was: Pink Floyd in het Arsenaaltheater (toen nog het Concertgebouw) in Vlissingen. “Een geur van wierook, lichtflitsen met zwemmerige vloeistofbeelden en een verpletterende geluidsexplosie die deed denken aan elektronische muziek”, schreef de PZC na het weekend in februari 1968.

Ook op de journalist had Pink Floyd blijkbaar indruk gemaakt. Charles Beterams uit Barendrecht blikt in zijn boeken ‘Pink Floyd in de polder’ en het onlangs verschenen ‘Pink Floyd in Nederland’ terug op de bezoeken van de band aan Nederland. “En de concerten in Vlissingen, want in mei van datzelfde jaar hebben ze nog een keer gespeeld, zijn goed gedocumenteerd, in tegenstelling tot andere shows van die tournee.” Beterams heeft voor zijn boek onder anderen gesproken met John Caljouw, zanger van voorprogramma Dragonfly. “We waren in die jaren serieus bezig met onze carrière. Het experimenteren met nieuwe vormen van muziek, en tekst, het gebruik van geestverruimende drugs en dat soort zaken stonden echter voorop”, schetst de Middelburger de sfeer van die februari-avond in 1968.

Syd Barrett

Beterams is een muziekliefhebber en fan van Pink Floyd in het bijzonder. “Vooral van het oude materiaal”, zegt de schrijver, die handelt in muziek en boeken over muziek uitgeeft. “Mensen vergeten het wel eens, maar Pink Floyd is één van de tien grootste bands uit de geschiedenis. Roger Waters staat in juni vier keer in de Ziggo Dome. Dat doe je niet zomaar. Het is bijzonder dat zo’n grote band twee keer in Vlissingen heeft gespeeld, een mooi stuk Zeeuwse geschiedenis.”

In zijn laatste boek blikt Beterams terug op 50 jaar Nederlandse concerten van Pink Floyd. Toen ze in 1968 naar Nederland kwam, zat ze op een dood spoor. Frontman Syd Barrett was vertrokken en de band had in haar thuisland een paar geflopte singles. “In Nederland was het nog wel ‘die grote band uit Engeland’. Ze kwamen hier om zich te hervinden.” Volgens Beterams lukte dat aardig, want toen ze een jaar later terugkwamen speelden de muzikanten al in zalen als De Doelen en het Concertgebouw en drie jaar later was het de eerste band in Ahoy. “Nederland was een belangrijk land en 1968 is een belangrijk jaar geweest voor Pink Floyd. Van de 240 bladzijden in mijn boek gaan er niet voor niets 60 over dat jaar.” Details en anekdotes over de concerten in het Arsenaaltheater vertelt Beterams op zaterdag 17 februari. The Use of Ashes speelt tussendoor nummers uit de beginjaren van Pink Floyd. Het voorprogramma in Vlissingen wordt net als een halve eeuw geleden verzorgd door Dragonfly, die destijds op het punt van doorbreken stond. "Zo is het een echt Zeeuws eerbetoon aan de jaren ‘60 geworden.”

Er zijn nog kaarten te koop voor de muziektheatervoorstelling ‘Vijftig jaar Pink Floyd in Nederland … live’ via www.arsenaaltheater.nl. De avond begint om 20.00 uur. Meer op www.permafrostpublishers.com[l]