Burgemeester Herman Klitsie en wethouder Loes Meeuwisse leggen een krans bij het monument voor de twaalf slachtoffers van de ramp. FOTO EUGÈNE DE KOK
Burgemeester Herman Klitsie en wethouder Loes Meeuwisse leggen een krans bij het monument voor de twaalf slachtoffers van de ramp. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Onderschat de kracht van het water nooit'

WOLPHAARTSDIJK - Ook in Wolphaartsdijk is donderdag de Watersnoodramp herdacht. Tientallen mensen, onder wie veel nabestaanden van de twaalf slachtoffers uit Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge die in 1953 kwamen te overlijden, waren aanwezig bij de plechtigheid. “De zekerheid van baksteen viel als een kaartenhuis uiteen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is een regel uit het gedicht dat Lennert van de Johannes Calvijnschool aan het einde van de herdenking voordroeg. Het maakte indruk op de aanwezigen. Met zijn klasgenoten en kinderen uit de bovenbouwklassen van Het Samenspel was Lennert donderdag aanwezig bij de plechtigheid in Wolphaartsdijk, die begon op de dijk bij de Schelphoek.

'Dan besef je pas de impact'

Daar legden burgemeester Herman Klitsie en wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes een krans bij het herdenkingsmonument van Marjolein Groot Nibbelink en Ronny Ivens. Daarna volgden leden van de dorpsvereniging, nabestaanden en de winkeliers uit de dorpen met een krans. "Als ondernemers in het dorp vinden we het niet meer dan vanzelfsprekend dat we hierbij aanwezig zijn. Er zijn veel dorpelingen die dierbaren hebben verloren. Het is goed om daar bij stil te staan", zei John Siemerink van watersportwinkel de Zuidschor, die namens de ondernemers bloemen legde bij het monument.

In zijn toespraak in de Meerkoet schetste Klitsie nog eens de verschrikkelijke gebeurtenissen van 65 jaar geleden. Op 1 februari 1953 stroomden in de omgeving van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge de Oosterlandpolder, Oud-Sabbingepolder, Zuiderlandpolder en Zuidvlietpolder onder water. Twaalf inwoners verloren het leven door het water. Ook verdronk er vee en was er veel materiële schade. "Onlangs was ik op bezoek bij een 100-jarige, die al haar hele leven in het dorp woont en de ramp dan ook had meegemaakt. Dan besef je pas hoe groot de impact moet zijn geweest, dat deze ramp nooit mag worden vergeten en dat we de kracht van het water nooit moeten onderschatten."

Verwoestend

Dat laatste wordt glashelder als je de expositie met zo'n 60 foto's op 20 panelen bekijkt, die door dorpsbewoner Jan Murre is samengesteld. Hij is deze maand nog te zien in restaurant de Meerkoet. Op de zwartwit-foto's is de verwoestende kracht van het water duidelijk zichtbaar. "Ik spreek veel met mensen in het dorp en als het over de ramp gaat, merk dat je het voor velen nog steeds moeilijk is om daarover te praten. Zeker nu speelt het bij veel mensen weer op", aldus Murre. Ronduit indrukwekkend zijn de afbeeldingen van Dingenis Schipper en Cornelis Tramper, twee van de twaalf slachtoffers. "Ze waren allebei al wat ouder en werden volledig verrast door het water. Ze konden nergens naartoe en redden het niet."

Prinses

Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge werden hard getroffen door de ramp. 90 procent van de bebouwde en 35 procent van de onbebouwde oppervlakte stroomde onder water. 550 huizen liepen schade op en 25 werden zelfs onbewoonbaar verklaard. Het water stond op de meeste plekken tussen de één en twee meter hoog, maar op sommige locaties stond het nog hoger. Ruim 2000 inwoners van de twee kernen moesten worden geëvacueerd. Naast de twaalf slachtoffers, die in leeftijd uiteenliepen van drie maanden tot 79 jaar, verdronken er zeven paarden, 180 runderen en 115 varkens.

De Watersnoodramp is donderdag ook herdacht in Kruiningen en Oostdijk. De landelijke herdenking vond net zoals vijf jaar geleden plaats bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. Prinses Margriet was één van de aanwezigen. Haar oma, prinses Wilhelmina bezocht op twee februari het rampgebied in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge[l]