Joris en Riet Goudswaard uit ‘s-Heer Arendskerke. FOTO JESSICA ROVERS
Joris en Riet Goudswaard uit ‘s-Heer Arendskerke. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'De ring moest er met groene zeep af'

‘s-HEER ARENDSKERKE– Joris en Riet Goudswaard uit ‘s-Heer Arendskerke zijn 60 jaar getrouwd en hebben dat vorige week gevierd. Ze gaven elkaar het ja-woord in het gemeentehuis in Rotterdam. Zij wonen nog steeds zelfstandig in de woning aan de Torenring in 's-Heer Arendskerke, die zij bijna een halve eeuw geleden betrokken. Het echtpaar heeft twee zonen en een dochter, vijf kleinkinderen en één achterkleinkind.

DOOR JESSICA ROVERS

Riet Goudszwaard vertelt dat ze het jubileum hebben gevierd met de familie. Het stel is er nuchter onder. “Hoe het is om zo lang bij elkaar te zijn? Dat moet je meemaken. Er waren ups en downs.” Het stel weet nog goed hoe ze elkaar leerden kennen. Joris was zeeman en moest naar Oud-Beijerland, maar omdat het al laat was, reed het stoomtrammetje niet meer. Hij bleef slapen bij de ouders van een collega, de broer van Riet. “Ik was 19 en hij 21 jaar”, vertelt Riet. “Het was geen liefde op het eerste gezicht. Het isvan lieverlee zo gegroeid.”

Spanje

De bruiloft die twee jaar later volgde, staat hen nog helder voor de geest. “Het eerste gedonder begon toen ik per ongeluk mijn ring om zijn vinger deed en ik hem er niet meer af kreeg. We hebben de ring er met groene zeep af moeten halen”, lacht Riet. Joris weet te vertellen dat het feest, waar een accordeonist voor de muziek zorgde, niet voor iedereen goed af liep. “Uit Spanje had ik wijn meegenomen, maar dat was hele zware, zoete wijn waar je snel dronken van werd. Daar zijn een paar mensen ziek van geworden.” Riet weet zich nog te herinneren hoe koud het was. “Het is dat jaar op dertig januari gaan vriezen en de sneeuw is tot april blijven liggen.”


Berging

De eerste jaren van het huwelijk werkte Joris op de grote vaart, waardoor hij vaak lang weg was. Daarna is hij in de berging gaan werken. Riet was altijd thuis. “Met drie kinderen had ik het druk genoeg. Nog steeds komen mijn kinderen voor alles.”

'We hebben geen oog dicht gedaan'

Als Joris thuis was, maakte het gezin uitstapjes toen de kids nog klein waren, maar toen deze de deur uit waren, ging het echtpaar met z'n tweeën op avontuur.

Op de motor maakten ze reizen door Europa en zelfs daarbuiten. “De meeste Europese landen hebben we gezien. We hadden een mooie opblaastent. Ik weet nog dat we in Syrië in een weiland stonden, maar geen oog dicht hebben gedaan omdat iedereen kwam vragen of we met hen mee wilden.”

Dichtknijpen

Het echtpaar is nog steeds gelukkig met elkaar. Volgens de twee is het geheim van een goed huwelijk 'geven en nemen'. “En je moet af en toe je ogen dichtknijpen”, aldus Joris[l]