Bobje Abdoun is een bekende verschijning op Noord-Beveland en ver daarbuiten. FOTO AICHA ABDOUN
Bobje Abdoun is een bekende verschijning op Noord-Beveland en ver daarbuiten. FOTO AICHA ABDOUN Foto: Aicha Abdoun

'Je ging niet om een frietje, maar even naar Bob'

KORTGENE - Sahraoui Abdoun is 86 jaar en vond het wel eens tijd om zijn levensverhaal te vertellen. Dalilah Abdoun begreep de wens van haar vader, informeerde wat rond, legde de contacten en laat nu een documentaire maken over de man die in Kortgene, op Noord-Beveland en ver daarbuiten beter bekend staat als Bobje. “Je ging niet om een frietje, maar even naar Bob.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Spreek op straat in Kortgene of ergens anders op Noord-Beveland iemand aan, noem de naam Bobje en hij of zij heeft ongetwijfeld een mooi verhaal over de voormalige kroeg- en snackbareigenaar. “Of het nu een oudere inwoner, een jonger iemand of een toerist is”, zegt dochter Dalilah Abdoun. “Hij is voor de stichting Sawasdee meerdere malen naar Cambodja geweest. Daar zat hij een keer met Hector Loontjes op een plein op een bankje. Er kwamen mensen langs, die mijn vader aankeken en zeiden: ‘Wat doe jij hier nou, Bob?’ Het bleken Belgische toeristen te zijn die hem kenden uit Kortgene. ‘Het moet niet gekker worden’, zei Hector toen, maar zo is het: iedereen kent hem.”

Messina

De in Algerije geboren Sahraoui Abdoun is 86 jaar en al jaren gestopt met werken, maar nog dagelijks te vinden in Messina aan de Kaaidijk. Het cafetaria in Kortgene wordt tegenwoordig gerund door een neef van Abdoun en zijn vrouw, maar Bob woont nog in het appartement erboven. Een paar maanden geleden zei hij tegen zijn dochters dat hij zijn levensverhaal graag wilde vertellen. Dalilah Abdoun pakte de handschoen op en kwam via via in contact met Melvin Blankenstijn van Blackdesk. Hij maakt de film. In april start een crowdfundingsactie via www.voordekunst.nl. Mensen die iets bijdragen krijgen iets terug, van een frietje met mayo tot een in de puntjes verzorgde premièreavond. De details komen bij de actie.

Algerije

Bob kwam in de tweede helft van de jaren ‘50 van de vorige eeuw vanuit Algerije naar Europa. Hij werkte in de horeca, bij Renault en als wegenbouwer in Frankrijk. Daar ontmoette hij zijn vrouw, geboren en getogen op Noord-Beveland. Ze trouwden in Rotterdam, gingen wonen in Cannes, maar belandden in de jaren ‘70 op Noord-Beveland. Hij was naar eigen zeggen de eerste allochtoon op het eiland. “Als mijn vader in Algerije was, miste hij Kortgene, maar als hij hier was, dacht hij vaak aan Algerije. Hij heeft altijd met één been hier en met het andere daar geleefd.”

Bob maakte in de jaren ‘70 de overstap van de bouw naar de horeca. Eerst baatten hij en zijn vrouw een zaak in de Voorstraat in Colijnsplaat uit, maar een paar jaar later gingen ze naar het wat ‘vrijere’ Kortgene. Daar begon hij een cafetaria. “Het waren de hoogtijdagen van het stappen daar”, legt Dalilah uit. “Je had er verschillende cafés en als de stappers iets wilden eten, kwamen ze naar mijn vader. Daar kon alles en pas als het echt te gek werd, gooide hij je op straat, maar je was de week erna weer welkom. Zo was hij: een sociaal mens, niet kortzichtig en bovendien een man met veel humor. Daarnaast is hij een avonturier, maar Kortgene ziet hij wel als zijn thuis.”

De reacties op het idee om een documentaire over zijn leven te maken, komen uit alle hoeken en gaten, van tachtigers tot jongelui uit Kortgene, die hem kennen als ‘het mannetje op het bankje’. “Eindelijk, hoor ik vaak”, zegt Dalilah. Op de Facebook-pagina ‘Bobje, the movie’ heeft ze een oproep geplaatst voor bewegende beelden, foto’s en verhalen. “Hij vindt het heel leuk”, zegt ze. “Mijn vader ziet het een beetje als zijn nalatenschap.” Wie (beeld)materiaal heeft kan contact opnemen via de Facebook-pagina of met Dalilah: dalilah@kpnmail.nl of 06-20488884.