Veel mensen hebben het geld niet voor het oprapen. De Cliëntenraad Bevelands Belang Werk en Inkomen zet zich voor hen in. FOTO SHUTTERSTOCK
Veel mensen hebben het geld niet voor het oprapen. De Cliëntenraad Bevelands Belang Werk en Inkomen zet zich voor hen in. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

'Willen verborgen armoede tegengaan'

GOES – Sinds 1 januari 2015 is de Cliëntenraad Bevelands Belang Werk en Inkomenactief actief. Ze geeft gevraagd en ongevraagd advies op het beleid en uitvoering binnen de afdeling werk, inkomen en zorg (WIZ) van de Gemeenschappelijke Regeling De Bevelanden.

DOOR JESSICA ROVERS

Volgens de participatiewet zijn gemeenten hiertoe verplicht. De belangen van de cliënten uit de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal worden behartigd door de Cliëntenraad Bevelands Belang Werk en Inkomen. Voorzitter Cor Sandee legt uit dat de cliëntenraad opkomt voor de belangen van mensen met een uitkering en in het algemeen voor alle minima in de Bevelandse gemeenten. “Dit kan gaan over de kwaliteit van dienstverlening, maar ook over wijzigingen in vakantieregelingen. Als we ontwikkelingen signaleren die een grote groep betreft denken we op een kritische manier mee en geven we hierover advies aan GR de Bevelanden.”

De raad bestaat uit cliënten uit de vijf Bevelandse gemeenten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. “De raad telt negen leden. Omdat we ons meer willen richten op het geven van ongevraagd advies en de achterban meer willen mobiliseren, zijn we actief op zoek naar input en vrijwilligers. Samen willen we ervoor zorgen dat je als inwoner van de Bevelanden gebruik kunt maken van de voorzieningen waarvoor ze bedoeld zijn. Op deze manier kunnen we verborgen armoede tegengaan.”

Volgens Sandee ligt de uitdaging vooral in de onbekendheid met de voorzieningen die er zijn. “Mensen lopen jaarlijks structureel veel geld mis en dat is zonde”, vindt hij. “De gemeenten zitten daar ook mee. De voorzieningen zijn er, maar hoe bereik je degenen die hier recht op hebben? Veel mensen schamen zich voor hun situatie. Er zijn veel werkenden, zoals zzp’ers, die op bijstandsniveau leven of in een schuldsaneringstraject zitten."

Kruiningen

De cliëntenraad is onder meer bezig met een nieuwe Facebook-pagina en een website: www.bbwi.nl. “Ook organiseren we bijeenkomsten. We willen proactiever zijn richting gemeenten.” De raad komt donderdag bijeen in Kruiningen. De verantwoordelijke wethouder en raadsleden zijn uitgenodigd. “We willen twee keer per jaar de vijf gemeenten bezoeken voor een beter contact met alle betrokkenen.”

Sandee zou graag zien dat de diversiteit binnen de raad groter werd. “De gemiddelde leeftijd is vrij hoog en juist omdat we onze uitingen actueel willen houden zijn we op zoek naar jongeren. Aan het einde van het jaar hebben we weer nieuwe verkiezingen en het zou mooi zijn als er meer mensen zijn die zich verkiesbaar stellen, zodat we een raad krijgen die zich nog breder kan inzetten voor de doelgroep.” [l]