Gert Vonk is één van de 80 kindbehartigers in Nederland. FOTO MARJET LUBBERS-BRUIJNSE
Gert Vonk is één van de 80 kindbehartigers in Nederland. FOTO MARJET LUBBERS-BRUIJNSE Foto: Marjet Lubbers-Bruijnse

Gert Vonk gecertificeerd als Kindbehartiger

BERGEN OP ZOOM – De supermarktreclame over het meisje dat kerst wilde vieren samen met haar gescheiden ouders raakte vele harten. De reclame liet goed zien dat kinderen niet willen kiezen tussen ouders. Kinderen zijn loyaal, houden van allebei maar een scheiding maakt hun wereld ongewild complex. Het is dus belangrijk om naar hun gevoel en ervaringen te luisteren. Dat is voor ouders soms lastig door de stress, emoties en zorgen die ook in hun leven spelen.

DOOR MARJET LUBBERS-BRUIJNSE

"Het komt voor dat er te weinig ruimte voor kinderen is om hun stem te laten horen", zegt kindbehartiger Gert Vonk. "Zowel in situaties waarbij de scheidende ouders goed met elkaar blijven omgaan als in situaties waarbij er sprake is van een complexe scheiding, ook wel vechtscheiding genoemd. Boos zijn is normaal in een scheidingsproces maar kinderen mogen daar niet de dupe van worden."

Gert is mediator en specialiseerde zich in de belangen van kinderen in scheiding. Als kindbehartiger kan hij kinderen een stem geven in het proces en als het moet in bescherming nemen. "Als mediator heb je een coachende rol, je spreekt in dat traject ook de kinderen en hebt dus ook met alle partijen te maken", vertelt Gert. "Voor kinderen ben je een vertrouwenspersoon en je kunt niet zomaar alles terugkoppelen naar ouders. Daarom heb ik de opleiding kindbehartiger gedaan. In die rol ben je er puur voor het kind. Je moet ervoor zorgen dat de stem van het kind gehoord en geholpen wordt. Je moet de rechten van het kind beschermen en het advies van de kindbehartiger kan een waarde hebben voor bijvoorbeeld een rechter, advocaat, centrum Jeugd of andere hulpinstanties een waarde. Rechters vragen steeds vaker om het onafhankelijke advies van kindbehartigers en we werken samen met advocaten die betrokken zijn in de scheiding."

De kindbehartiger is belangenbehartiger en vertrouwenspersoon en werkt vanuit het IVRK, Internationale Verdrag Inzake de Rechten Van het Kind. Het doel is om ieder kind met een vertrouwd en veilig gevoel verder te laten gaan na de scheiding. De kindbehartiger luistert naar het kind en zorgt ervoor dat de beleving van het kind helder wordt, plaatst deze samen met het kind in perspectief, doet aan observatie, geeft uitleg en vertaalt de stem van het kind naar ouders/verzorgers en waar nodig via een verslag met advies naar het juridisch speelveld.

Het gaat om ieder kind, dus ook hele jonge kinderen. "Voor kinderen tot 16 jaar is toestemming van de ouders nodig, vanaf 16 jaar kunnen kinderen ook zelfstandig de hulp van een kindbehartiger inroepen", vertelt Gert. Ook na een scheiding, soms zelfs jaren later, kunnen kinderen de impact van een scheiding blijven voelen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in verminderde schoolresultaten, opgekropte gevoelens, gedragsveranderingen of zich afkeren van (een van de) ouders. Ook dan kan een kindbehartiger ondersteunen, zodat ieder kind zijn of haar positie geborgd ziet richting de toekomst en er niet over de hoofden van kinderen heen wordt besloten. Gert: "Wanneer kinderen zich gehoord voelen, zijn veel problemen te voorkomen."

Binnen enkele sessies kunnen al belangrijke inzichten worden geboden. Gert is een van de 80 kindbehartigers in Nederland, aangesloten bij beroepsorganisatie Kindbehartiger.[l]