Op de panden aan het Kolveniershof die de bibliotheek op het oog heeft staat nu nog 'te huur'. FOTO EUGÈNE DE KOK
Op de panden aan het Kolveniershof die de bibliotheek op het oog heeft staat nu nog 'te huur'. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Picasa

Laatste puzzelstuk voorzieningen Goes gelegd

GOES - De bibliotheek in Goes verhuist van de Oostwal naar het Kolveniershof. Ze neemt haar intrek in de leegstaande ruimten onder parkeergarage Centrum, tussen kledingzaak Takko en de galerie Oostinga Other Art. De verhuizing is na het verbouwen van ‘t Beest en Westwal 45 de laatste stap in het vernieuwen van de culturele voorzieningen in Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De gemeente Goes wil 595.000 euro uittrekken voor de nieuwe bibliotheek. Ze krijgt het geld binnen door de verkoop van De Villa aan de Van der Spiegelstraat, het voormalige onderkomen van de Zeeuwse Muziekschool. Het monumentale pand is verkocht voor 650.000 euro. “Minder dan de taxatiewaarde, maar het is na onderhandelingen het maximaal haalbare gebleken”, zegt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes in het raadsvoorstel.“Ik ben blij dat het er nu van komt”, zegt wethouder Loes Meeuwisse. “Het is het sluitstuk van het vernieuwen van onze culturele voorzieningen.”

Oude Manhuis

De gemeente Goes heeft sinds ze is begonnen met het vernieuwen van de voorzieningen de bieb het liefste naar het cultuurplein zien verhuizen, maar de organisatie was in eerste instantie niet bijster enthousiast. Tijdens een onderzoek dat in 2016 is uitgevoerd door architect Aat Vos werd niet eens gekeken naar de panden onder de parkeergarage. Er waren toen drie mogelijkheden: blijven op de Oostwal, verhuizen naar het IT’s-pand op het Bleekveld of naar het monumentale Oude Manhuis aan de Zusterstraat. Uit dat onderzoek kwam het laatste pand, dat inmiddels aan een andere partij is verkocht, als beste uit de bus. Het Kolveniershof is daarna pas in beeld gekomen. “Het is een lang en best lastig proces geweest, maar ze hebben goed nagedacht over hun uitstraling”, zegt Meeuwisse. “Een gebouw op de begane grond, waar iedereen kan binnenstappen voor een bakje koffie en de drempel dus laag is, past goed bij hun huidige filosofie.”

Eigendom

Een belangrijke voorwaarde voor de verhuizing is dat Bibliotheek Oosterschelde haar onderkomen op de eerste verdieping aan de Oostwal verkoopt. De stichting heeft het in eigendom en is de onderhandelingen over een verkoop inmiddels begonnen. De bieb en de gemeente hebben al laten onderzoeken of de ruimte kan worden omgebouwd tot ongeveer twintig kleine appartementen, net als die er nu zijn rondom de bieb. “Dat is technisch goed mogelijk, maar het vraagt een aantal forse investeringen in de installaties, de afvoer en het verwijderen van asbest”, zegt het college.

Huisvesting

De 595.000 euro is een eenmalige bijdrage van de gemeente aan het vernieuwen van de bibliotheek. Als het pand kan worden verkocht en ze verhuist, scheelt dat aanzienlijk in de huisvestingslasten. dat geld kan ze inzetten om haar nieuwe visie waar te maken. Daarin draait alles lezen, leren, informeren, ontmoeting en debat. Ze wil zich ontwikkelen tot een voor alle inwoners aantrekkelijk multimediacentrum en (nog) meer samenwerken met andere culturele instellingen en het onderwijs. De komende maanden wordt onderzocht of het geld dat nu nog naar de bibliobus gaat, kan worden ingezet voor lees- en servicepunten in Wilhelminadorp en ‘s-Heer Hendrikskinderen. Dit soort punten zijn er al in ‘s-Heer Arendskerke en Wolphaartsdijk. “We doen dat wel in overleg met de inwoners, de basisscholen en de gebruikers van de bus”, zegt Meeuwisse.

Bestemming

Aan wie de villa aan de Van de Spiegelstraat is verkocht kan de gemeente Goes nog niet zeggen. Welke bestemming deze krijgt is momenteel ook nog niet duidelijk. Het rijksmonument is gebouwd in 1886.[l]