Het 'terugbrengen' van het strandje in Baarland was één van de projecten uit de oude atlas. ARCHIEFFOTO
Het 'terugbrengen' van het strandje in Baarland was één van de projecten uit de oude atlas. ARCHIEFFOTO Foto: Coby Weijers

Wensenlijst om te komen tot een 'Borsele 5.0'

HEINKENSZAND - Een snelweg voor bijen, de bouw van historische redoutes in het landschap langs de Westerschelde en de restwarmte van bedrijven in het Sloegebied gebruiken voor het verwarmen van woningen in de omliggende kernen. Aan ambities ontbreekt het de gemeente Borsele niet. Alle wensen voor de komende jaren staan omschreven in de nieuwe projectenatlas, die vorige week is gepresenteerd.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Na vijftien jaar heeft de gemeente Borsele een nieuwe atlas met projecten voor de komende tijd. De meeste projecten uit de Borsatlas, een verwijzing naar de beroemde Bosatlas, uit 2003 zijn immers gerealiseerd. “Van de 33 projecten die erin stonden, zijn er 24 gerealiseerd”, zegt wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele over het boekwerk. Voorbeelden van gelukte projecten zijn de gewenste upgrade van het AMAC-terrein in ‘s-Heerenhoek en een nieuw centrum voor Kwadendamme. “Hij heeft zijn nut dus bewezen.”

Waar de oude projectenatlas vol stond met ruimtelijke projecten heeft de nieuwe een andere insteek. “Meer sociaal-maatschappelijk”, zegt Schenk. “We hebben te maken met hele andere opgaven.” De projecten in het nieuwe document gaan over drie thema’s: klimaatadaptatie, energietransitie en identiteit en sociale cohesie. “Daarmee krijgen we de komende vijftien jaar te maken.”

Internet

Titel van het document is ‘Borsele op weg naar een samenleving 5.0’. “Dat is heel ambitieus, zeker omdat we nu pas in een 4.0-samenleving zitten, een samenleving van het internet der dingen, waar computers en databestanden zelfstandig met elkaar communiceren. Daarvan ondervinden we nu ook de nadelen”, zegt Schenk, die weet dat zijn gemeente dat niet zelf kan veranderen. Het ideaalbeeld van het gemeentebestuur is echter een 'Borsele 5.0' waar inwoners techniek als een hulpmiddel zien en waar de mens centraal staat.

Abstract

Dat ideaalbeeld moet in ieder geval dichterbij komen door middel van het realiseren van zeven projecten met namen als ‘Ontbrekende schakels’, ‘Kansen aan de Westerschelde’, ‘Gebiedsaanpak Sloerand’, ‘Energieneutraal ruraal gebied’, ‘Zelfredzaamheid van de kleinste kernen’, ‘Vergroening woonzorgcomplexen’ en ‘Verduurzaming van bedrijventerreinen’. “Het zijn geen abstracte ideeën, er hangen heel veel concrete projecten onder”, zegt Schenk, die bijvoorbeeld wijst op het project ‘Ontbrekende schakels’ met het uit de oude atlas afkomstige krekenplan in ‘s-Heerenhoek, de realisatie van landart in de polders en een ‘Honey Highway’ met bloemen en planten voor bijen.

Het vergroenen van de woonzorgcomplexen, naar aanleiding van het onlangs uitgevoerde onderzoek naar de gevolgen van hittestress, en het verduurzamen van bedrijventerreinen zijn op zichzelf al concreet en de wens om historische redoutes aan te leggen langs de Westerschelde laat ook niets aan duidelijkheid te wensen over.

'We gaan de atlas elk jaar updaten'

De wensen op het gebied van de zelfredzaamheid van de kleinste kernen en een energieneutraal platteland zijn wat minder duidelijk omschreven. “We gaan pilots draaien en in een kern zoals Baarland gebeurt al heel veel op het gebied van duurzaamheid, maar we gaan de atlas, die lang mee moet, elk jaar updaten. Zeker op dit terrein veranderen de technieken razendsnel.”

Wensenlijst

De projectenatlas is geen document waarop het college van burgemeester en wethouders kan worden afgerekend. Het is meer een uitvoerige wensenlijst. “We hebben de gemeenteraad nauw betrokken bij het maken van deze atlas. En het is ook geen stuk waarmee je het op alle gebieden eens moet zijn.”[l]