Hans de Muynck (midden, staand) tussen zijn familie en werknemers. FOTO COBY WEIJERS
Hans de Muynck (midden, staand) tussen zijn familie en werknemers. FOTO COBY WEIJERS Foto: Coby Weijers

'Vond alles wat er bij kwam kijken leuk'

GOES – De Muynck Optiek is al jaren een begrip in Goes. Vorige week vrijdag werd Hans de Muynck op zijn laatste werkdag verrast door familie, vrienden en klanten met een afscheidsborrel. Vijf werknemers waren verkleed in kleding van net zoveel landen, als knipoog naar de plannen van Hans om na zijn pensioen te gaan reizen.

DOOR JESSICA ROVERS

Meer dan 40 jaar geleden nam Hans het bedrijf over van zijn ouders, die de winkel in de Ganzepoortstraat in 1954 openden. Omdat het er volgens hem ‘tijd voor was’, heeft Hans op zijn beurt de zaak nu overgedragen aan zijn zoon Rob. Hij is hiermee de vierde generatie die het beroep van opticien uitoefent. “De laatste jaren raakte ik, doordat mijn gehoor achteruit ging, minder gemotiveerd”, vertelt Hans. “Rob had al steeds meer taken overgenomen en ik wilde andere medewerkers de mogelijkheid geven zich verder te ontwikkelen.” Hans heeft zijn werk altijd met veel plezier gedaan. “Ik vond alles wat er bij kwam kijken leuk. Het begeleiden van personeel, de beurzen en de omgang met klanten en het onderhouden van de relaties met de leveranciers.”

Artistiek

Hans vindt het fijn dat Rob zijn plaats inneemt. “We hadden er niet op aangestuurd, maar Rob heeft er zelf voor gekozen. Ik vind het fijn dat hij het wil en kan en laat de winkel in goed vertrouwen achter.”

Volgens hem gaat er na zijn vertrek niet veel veranderen. De Muynck Optiek blijft hetzelfde: ‘Persoonlijke aandacht en het bieden van kwaliteit in een gezellige winkel blijven centraal staan’. Rob beaamt dit. “Er zijn de laatste jaren steeds meer dingen bijgekomen. Met de komst van contactlenzen hebben brillen een andere positie gekregen. Wij kiezen er voor om een paar topmerken qua design en kwaliteit aan te bieden. Ook vind ik het belangrijk om de fijne samenwerking voort te zetten met ons leuke team. Mijn moeder blijft met mij in de winkel werken.” Het artistieke in de familie komt tot uiting in de muurschildering van kunstschilder wijlen Reynier de Muynck, de broer van Hans. “Ik heb altijd gevonden dat een winkel ook mooi moet zijn.”

Rob benadrukt dat niet de omzetsnelheid centraal staat bij De Muynck Optiek, maar de liefde voor het vak. “Het gaat er om dat je interesse hebt in hetgeen dat je doet. Dat straal je ook uit naar je klanten. Ik probeer voor klanten net even wat anders te vinden dan wat ze in eerste instantie zoeken, zonder opdringerig te zijn.”

Volgens hem zijn er tal van ontwikkelingen gaande op het gebied van brillenglazen en 3D-geprinte monturen. “We hebben de techniek in huis om glazen te slijpen, te monteren en om reparaties uit te voeren. De oogzorg en het contact met klanten vind ik hele mooie aspecten van mijn werk. Daarnaast is het ondernemerschap in Goes heel leuk. De stad is goed ingericht op ondernemen met een fijne winkelroute in een compact winkelgebied.”[l]