Het JRC komt naast de nieuwe HZ University of Applied Sciences. FOTO CONIX RDBM
Het JRC komt naast de nieuwe HZ University of Applied Sciences. FOTO CONIX RDBM Foto: Conix RDBM

Bouw Zeeuws laboratorium kan beginnen

MIDDELBURG - Het is niets minder dan een mijlpaal, zei gedeputeerde Harry van der Maas nadat hij woensdag de intentieovereenkomst voor de bouw van het Joint Research Center (JRC) in Middelburg had ondertekend.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De ontwikkeling van het laboratorium kost maar liefst 21 miljoen euro. Het biedt plaats aan studenten van alle niveaus. Met de overeenkomst staan alle lichten op groen voor de bouw van het pand dat komt naast de HZ University of Applied Sciences op het Groenewoud in Middelburg. “De keuken komt er nu definitief. Over de potten en pannen die erin komen gaan we nu nadenken. Nu gaat het echt beginnen”, zei Harry van der Maas, die als gedeputeerde de trekker is van Campus Zeeland. De focus in het lab ligt op onderzoek rondom de thema’s water, energie en food and biobased economy.

Het centrum kan worden gebouwd dankzij de gelden die de landelijke overheid beschikbaar heeft gesteld naar aanleiding van het rapport van de commissie Balkenende: ‘Zeeland in stroomversnelling’. Daarin staat onder meer dat Zeeland meer moet innoveren. Dat kan alleen als onderwijsinstellingen, overheid en ondernemers meer samenwerken. Het JRC is een eerste stap op weg naar de Bèta Campus Zeeland. De volgende is dat UCR zijn onderwijsaanbod uitbreidt met vakken op het gebied van ‘engineering en innovation’.[l]