Gerard Verkuil tijdens de boekpresentatie in de Voedselbank in Goes. FOTO JESSICA ROVERS
Gerard Verkuil tijdens de boekpresentatie in de Voedselbank in Goes. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

'Vertellen van verhalen is mijn werk'

GOES – Gerard Verkuil, directeur van de Prinses Beatrixschool, presenteerde zijn vijfde boek onlangs in het zwerfboekenstation in Voedselbank de Bevelanden in Goes. Het heet ‘Mollen een meelstrepen’. Hij overhandigde het eerste exemplaar aan Marjon de Putte, ambassadeur van de kinderzwerfboeken.

DOOR JESSICA ROVERS

Gerard Verkuil legde uit dat hij voor de voedselbank aan de Middelburgsestraat in Goes had gekozen, omdat in het boek één van de twee hoofdonderwerpen armoede is. “Het boek bestaat uit twee lijnen. Het gaat over de terugkeer van het koningshuis na de oorlog. Koningin Wilhelmina zette op 13 maart 1945 in het Zeeuws-Vlaamse Eede voor het eerst weer voet op Nederlandse bodem na haar ballingschap in Engeland. De meelstrepen in de titel verwijzen naar de landsgrens die toen was getrokken van meel, omdat er geen officiële grens meer was.”

Cadeautje

Ook wordt in het boek het verhaal verteld van Rick, een vriend van de hoofdpersonen Tim en Richard. De laatste leeft in armoede, omdat zijn vader werkloos is. “Hij wil een cadeautje kopen voor zijn broertje en gaat stelen om het geld bij elkaar te krijgen. Tim en Richard weten hem echter zo ver te krijgen dat hij weer op het rechte pad komt door mol te worden in de bende waarin hij zit.”

Volgens Verkuil zijn zijn boeken te typeren als ‘faction’, deels fictief en deels gestoeld op feiten.

'Ik ben meester van beroep'

Zijn boeken zijn geschreven voor kinderen vanaf tien jaar, maar hij denkt dat het ook voor jongere kinderen leuk kan zijn. “Oorlogsgeschiedenis is een hobby van mij en ik vind het gaaf om het Zeeuwse verhaal van de oorlog te vertellen. Ik ben meester van beroep, dus verhalen vertellen is mijn werk. Ik haal mijn inspiratie uit dingen die in mijn klas gebeuren.

De illustraties zijn gemaakt door een oud-leerling van Verkuil: Mitchel Vermeulen. “Ik vind het superleuk om te schrijven en toen op school een keer een kinderboekenschrijver op bezoek kwam, heb ik besloten om zelf ook de stap te zetten.”

Vakanties

Het vorige, vierde deel verscheen vorig jaar februari. Over dit deel heeft hij ruim een jaar gedaan. “Ik schrijf in de vakanties”, vertelt hij. “Ik heb in verschillende landen, zoals België en Frankrijk, aan het boek geschreven, dus eigenlijk is het een internationaal boek. Ik kom tijdens mijn reizen altijd wel iets tegen uit de Tweede Wereldoorlog dat heel interessant of verrassend is.”

Verkuil werkt momenteel aan een zesde boek. De reeks over de vrienden Tim en Richard is uitgegeven in eigen beheer en verkrijgbaar in de Goese boekhandels en via verschillende websites. Het ISBN-nummer is 9789048443079.[l]