Inwoners van 's-Gravenpolder gaan aan de slag met het groen in hun dorp.
Inwoners van 's-Gravenpolder gaan aan de slag met het groen in hun dorp. Foto: Bennie Krajenbrink

'Benieuwd welke ideeën de inwoners hebben'

‘s-GRAVENPOLDER - Wie mee wil denken over het groen in ’s-Gravenpolder moet maandag 12 maart naar dorpshuis Ons Dorpsleven komen. Inwoners zijn welkom om mee te denken over een ‘groen dorpsplan’. “Het landschap houdt niet op bij het dorp”, zegt wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De avond komt voort uit het groenstructuurplan dat de gemeenteraad van Borsele vorig jaar heeft vastgesteld. Daarin staan de algemene richtlijnen voor de komende twintig jaar. De gemeente heeft dat laten maken door landschapsarchitecten Bosch Slabbers uit Middelburg.

Logisch
Een van de voornemens in het hoofdplan is dat elke kern een eigen dorpsvisie krijgt. ‘s-Gravenpolder is de eerste van de vijftien kernen. “Ook dit willen we in overleg met de inwoners maken”, legt wethouder Kees Weststrate van de gemeente Borsele uit. “‘s-Gravenpolder is een logisch punt om te starten, omdat je er alles hebt dat te maken heeft met de groenstructuur. Er staan bijvoorbeeld oude bomen langs de Provincialeweg, je hebt de schitterende Lenshoekdijk, die het dorp als het ware inkomt, er zijn verschillende groenstroken en je hebt achter de Goesestraatweg zelfs een hoogstamfruitboomgaard. Ik wist niet eens dat deze er was en had hem nog nooit gezien, terwijl deze wel zichtbaar zou mogen zijn."
Tijdens de avond stelt de gemeente aan de hand van nauwkeurige tekeningen de vraag wat de inwoners willen met het groen in hun dorp. In kleine groepjes gaan ze vervolgens plannen maken rondom de drie hoofdthema’s: klimaatadaptatie, het vergroten van de biodiversiteit en het verbeteren van de groeiplaatsen van de bomen.

'Inwoners hebben vast verrassende ideeën'

Doel is het behouden en verbeteren van de leefomgeving. In het eerste thema draait het onder meer om het vergroenen van wijken en zorgcentra in de strijd tegen hittestress en voldoende locaties om water te bergen als het hard regent.
Het belang van het vergroten van de biodiversiteit spreekt voor zichzelf, net als het verbeteren van de kwaliteit van de groeiplaatsen van bomen. “We hebben op best wat plaatsen in de gemeente last van wortelopdruk. Dat kan voor vervelende en gevaarlijke situaties zorgen. Niet op alle plaatsen zijn de boomspiegels ideaal”, weet Weststrate. “Ik ben benieuwd met welke innovatieve oplossingen inwoners komen. Zij hebben vast en zeker ideeën waaraan wij niet hebben gedacht.”

Positief
Weststrate denkt dat er ook na de avond een rol voor de inwoners is weggelegd. “Stel dat ze bijvoorbeeld een wens hebben die meer onderhoud vergt, dan kan het best dat we vragen of ze daar deels zelf voor willen voor zorgen. In Baarland gebeurt dat al in een paar straten. Het kan positief uitwerken, omdat mensen dan het gevoel hebben dat het ‘van ons allemaal’ is.”
Het is niet zo dat er meteen bakken met geld beschikbaar zijn voor alle dorpsplannen. “Aan alle werkzaamheden hangt een financieel plaatje. Het zal niet allemaal in één keer kunnen en over het algemeen zullen we zoveel mogelijk proberen werk met werk te combineren.”

Pilots
Na ‘s-Gravenpolder krijgt Nieuwdorp een groen dorpsplan. Daar wordt het waarschijnlijk meegenomen in het maken van het masterplan. Beide dorpsplannen zijn pilots. “We willen zien of het op deze manier werkt. Als dat het geval is, hoop ik dat over een paar jaar alle kernen een dorpsplan hebben.”

Dorpshuis
De avond op maandag 12 maart in dorpshuis Ons Dorpsleven begint om 19.30 uur. Na een algemene inleiding van een architect van Bosch Slabbers over het groenstructuurplan en de werkwijze, volgen de workshops rondom de drie thema’s. Iedereen is welkom om mee te denken.
De gemeente vraagt wel of belangstellenden zich willen aanmelden voor vrijdag 9 maart via het e-mailadres info@borsele.nl of het telefoonnummer 0113-238383. Meer op www.borsele.nl.[l]

De bomen langs de Provincialeweg maken deel uit van de toekomstplannen. FOTO'S BENNIE KRAJENBRINK