Fruitbomen planten.
Fruitbomen planten. SLZ

Kersen, pruimen, een mispel en een hotel voor bijen

GOES - Kersen, pruimen, een mispel en een hotel voor bijen op woensdag 7 maart om 9.30 uur in Wijk Overture, Elvis Preslylaan in Goes. Informatie: SLZ, Sylvia Tuinder: 0113-230936 of 06-21574896.

Weten hoe je fruitbomen moet planten en weten dat pruimen mooie namen als ‘Reine Claude’ kunnen dragen. Dat kan dankzij het project ‘Iedere wijk of dorp zijn boomgaard’ waar de gemeente Goes aan meewerkt. Schoolkinderen van de Beatrixschool gaan woensdag 7 maart samen met bewoners actief aan de slag in de boomgaard in de wijk Overture. Zo helpen ze mee om voor deze wijk de boomgaard verder aan te leggen. Ze leren van medewerkers en vrijwilligers van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland hoe je oude fruitrassen uit de 19e eeuw kunt planten. Zo planten ze pruimen, kersen en een mispel.

Deze plantdag is ook een van de activiteiten die SLZ aangrijpt om wilde bijen te helpen. Fruitbomen zijn ook goed voor wilde bijen, die daar voedsel kunnen vinden in de vorm van nectar en stuifmeel. Een fruitboom planten is goed voor bijen. Om de bijen een extra handje te helpen wordt er die dag ook een bijenhotel geplant.

De schoolkinderen, wijkbewoners, SMWO, IVN Natuureducatie, MEC de Bevelanden en wethouder Derk Alssema van de Gemeente Goes werken samen met de Stichting Landschapsbeheer om het bijenhotel te plaatsen .

De boomgaard is vrij toegankelijk..Stichting Landschapsbeheer Zeeland werkt samen met de gemeente en bewoners om de boomgaard, mooier te maken. Op 7 maart gaan ze nieuwe halfstamfruitbomen planten.

De plantdag vindt plaats in de boomgaard van de wijk Overture in Goes tussen 9.30 u en 11.45 u. Bewoners die dat willen kunnen mee helpen bij het planten.

Een bijenhotel

De boomgaard met fruitbloesems en bloeiende planten kan met goed beheer een kansrijke plek zijn voor wilde bijen. Hier kunnen ze snoepen van nectar en stuifmeel. De wilde bij heeft het moeilijk en heeft meer plekken nodig waar ze voedsel en nestelgelegenheid kunnen vinden.

Om 10.30 u is daarom de plaatsing van het bijenhotel een samenwerking tussen IVN en de Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Het is een uniek moment waar ook het MEC de Bevelanden bij betrokken is. Samen met de wethouder Derk Alssema, zullen ze een bijenhotel plaatsen. Dit ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van MEC de Bevelanden en om de wilde bij een kansrijke plek te bieden.

Zelf aan de slag voor de wilde bij

Ieder kan aan het werk voor de wilde bij om het aantal nestgelegenheden te vergroten, door bijenplekken aan te leggen en de voedselvoorziening voor wilde bijen te vergroten.

LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu werken samen met voor de wilde bij. De wilde bij heeft ruimte nodig om te nestelen en genoeg plek om eten te vinden. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

zie www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijenwerkdag

SLZ is actief met bewoners en vrijwilligers op diverse plekken aan de slag voor wilde bijen. Zie: www.landschapsbeheerzeeland.nl

Stichting Landschapsbeheer Zeeland is een professionele organisatie die zich sinds 1982 richt op het beheer en ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ met veel vrijwilligers en bewonersparticipanten. [l]

fruitbomen planten
fruitbomen planten